vrijdag 3 januari 2020

De ranzigheid en onbetrouwbaarheid van diverse Surinaamse nieuwswebsites

'Nieuws'websites als FamilieNieuws, Suriname Herald en GFC Nieuws vooral uit op sensatie en 'scoren'

Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, lijkt geen zelfreinigend journalistiek vermogen te kennen


Je hebt journalistiek en journalistiek in Suriname. Je hebt een handjevol zichzelf journalist noemende 'journalisten' in het land, de rest zijn over het paard getilde 'opstel-schrijvers' op lager onderwijsniveau, die amper in staat zijn een volzin Nederlands correct te schrijven en de wie, wat, wanneer, waar w's niet kennen. Daar bovenop wordt het internet vervuild door ranzige, onbetrouwbare, onzorgvuldige à-journalistieke op sensatie geilende nieuwswebsites als FamilieNieuws, Suriname Herald en GFC Nieuws.

Dit soort nieuwswebsites heeft weinig tot niets van doen met journalistiek, laat staan met het brengen van nieuwswaardig nieuws.

Ze schromen ook niet om gevoelloos, puur gericht op sensatie, foto's te publiceren van doden en gewonden bij bijvoorbeeld verkeersongelukken. Niet prettig om te zien en helemaal niet voor familie, nabestaanden, et cetera, zoals de foto – en nog in groot formaat ook, met een onjuist onderschrift: 'Twee doden bij verkeersongeval in Marowijne', terwijl op de foto vijf slachtoffers te zien zijn - in onderstaand bericht van Suriname Herald, dat ook nog eens fouten bevatte. Dit is geen serieuze journalistiek, maar riooljournalistiek.

https://www.srherald.com/suriname/2019/12/31/twee-doden-bij-verkeersongeval-nabij-moengo/
Onbetrouwbaar, dat zijn die nieuwswebsites ook. Met regelmaat gaan ze met berichtgeving de mist in. Fouten lijken soms aan de orde van de dag. Onzorgvuldig, dat zijn de figuren achter die nieuwswebsites, die enkel en alleen snel willen scoren. Het wordt tijd dat bezoekers van deze ranzige nieuwswebsites hun verstand gaan gebruiken, gaan nadenken.... Maar, wellicht is in het land der blinden éénoog koning.

Suriname heeft een Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, maar die lijkt geen zelfreinigend journalistiek vermogen te kennen, door bijvoorbeeld de ordenings-bezem door het lokaal journaille te halen en ranzige nieuwswebsites publiekelijk aan te spreken en ze te attenderen op ethiek, op fatsoensnormen, op respect.

(© Suriname Mirror, 3 januari 2020)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten