vrijdag 3 januari 2020

‘Sinaloa-kartel betaalde Uribe om drugshandelroute tussen Colombia en Mexico te faciliteren'

Uribe speelde een sleutelrol bij het opzetten van een drugshandelroute

(Bron foto: Twitter)

Voormalig president Alvaro Uribe faciliteerde drugshandel tussen Colombia en Mexico terwijl hij in functie was, aldus het voormalige hoofd van een vrachtluchtvaartmaatschappij tegenover een verbannen onderzoeker. 

De als een bom ingeslagen beschuldiging door het anonieme voormalige hoofd van de afdeling Veiligheid van de Colombiaanse maatschappij Air Cargo Lines werd onthuld door Richard Maok Riaño, een voormalig Officier van Justitie die in 2002 naar Canada vluchtte, nadat hij uitgebreide banden tussen de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia, AUC, en staatsfunctionarissen had onthuld.


Volgens het voormalige hoofd Veiligheid speelde Uribe een sleutelrol bij het opzetten van een drugshandelroute waardoor de late 'El Mono Vides' van drugshandelgroep 'Los Paisas' 10 ton cocaïne van de luchthaven El Dorado naar Bogota naar het Sinaloa-kartel in Mexico smokkelde in 2007.


Vides, een voormalig lid van de paramilitaire groep AUC, werd gedood in een politieoperatie in de noordwestelijke provincie Antioquia in oktober 2010. Anderen die naar verluidt betrokken waren bij de plot van drugs- en wapenhandel waren topfunctionarissen van de luchtvaartnaatschappij, topambtenaren van luchtverkeersautoriteit Aerocivil en een top Anti-Narcotica-commandant met dezelfde achternaam als voormalig hoofd van de Nationale Politie Jose Roberto Leon.

Uribe heeft $ 1 miljoen aan steekpenningen ontvangen voor het helpen opzetten van de drugshandelroute, volgens de bron, die documenten heeft overgeleverd die naar verluidt voorkennis van Air Cargo Lines aantonen. Volgens de bron hadden Air Cargo Lines-directeur Raul Jimenez en politicus Enrique Gomez voor het eerst een ontmoeting met Uribe in het presidentiële paleis in Bogota in 2007. Na deze ontmoeting, zei de bron, dat hij naar Medellin vloog om het smeergeld aan twee vermeende boodschappers van de voormalige president te overhandigen op 15 minuten rijden van de luchthaven Rionegro.


De voormalige president gaf vervolgens de opdracht aan burgerluchtvaartautoriteiten om de bouw van een hangar buiten het toegestane gebied toe te staan ​​en zou tussenbeide zijn gekomen om een ​​DC-8-vliegtuig toe te staan ​​dat vanwege meerdere technische storingen geen toegang had tot het Colombiaanse luchtruim, volgens de bron.

De drugshandel stopte nadat een ton cocaïne was verdwenen nadat de vijfde vlucht met 6,3 ton ton uit Bogota in Mexico was aangekomen.

Ten tijde van de vermeende drugshandel was de Colombiaanse drugshandelaar Alex Cifuentes de rechterhand van Sinaloa Cartel-baas Joaquin Guzman, ook bekend als 'El Chapo'. Uribe's overleden broer Jaime had twee kinderen met Cifuentes' zus Dolly.


De voormalige president wordt momenteel door het Hooggerechtshof berecht voor zijn vermeende pogingen om getuigen te manipuleren die hebben getuigd over het vermeende criminele verleden van zijn familie. El Chapo en de twee broers en zussen van Cifuentes zitten momenteel gevangen in de Verenigde Staten wegens drugshandel. Toen El Chapo vorig jaar berecht werd in de Verenigde Staten, beschuldigde Cifuentes de voormalige nationale politiechef Oscar Naranjo van Colombia ook van het aannemen van steekpenningen van het Sinaloa-kartel. Tijdens datzelfde proces beschuldigde Cifuentes ook de voormalige Mexicaanse president Enrique Peña van het accepteren steekpenningen van het kartel.

Het Sinaloa-kartel blijft actief in Colombia, volgens het Openbaar Ministerie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Debate/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten