vrijdag 3 januari 2020

Bewoners Berthastraat woedend op houding politie en brandweer na schade door vuurwerkbom - 'Het leek wel een kleine aardbeving'

Bij sommige huizen gingen meerdere glazen shutters kapot

Brandweer en politie: 'Wij kunnen niets doen, omdat het om legaal vuurwerk gaat'...


Bewoners van de Berthastraat in Peu-et-Content, ofwel Rensproject, zijn misnoegd en teleurgesteld over de wijze waarop hun klacht over vuurwerkoverlast is aangepakt door de 'formele instituten' en de veroorzaker. De politie en brandweer waren volgens hen onwillig om gepaste acties te ondernemen. Ook de opstelling van de veroorzaker, die volgens de gedupeerden vooral interesse toonde in het snel afhandelen van de materiële schade en geen oor zou hebben voor hun welzijn, rust en woongenot, is niet in goede aarde gevallen bij sommige bewoners. 

'31 December is hier niet meer prettig. Het is gewoon een nachtmerrie', zegt Harriët Lafour. Omstreeks half tien dinsdagavond veroorzaakte een enorm harde knal afkomstig van vuurwerk schade aan enkele woningen in de Berthastraat en zorgde voor opschudding onder de bewoners. Een 98-jarige bewoonster schrok zo hevig dat ze onophoudelijk begon te huilen en pas na geruime tijd tot bedaren kon worden gebracht.


In de straat woont een aantal senioren-burgers van tachtig jaar en ouder, vertellen Lafour en Eugenie Esajas, twee buurtbewoners, vandaag, vrijdag 3 januari 2020, in de Ware Tijd. Bij Lafour viel een schilderij van de muur, ontplofte een tl-buis en raakte een lamp in de badkamer los van het plafond. Bij Esajas sneuvelden de ruitjes van twee ramen en raakte een plafondplaat los. 'Ik heb niet zo veel schade, maar bij andere buurtbewoners is het erger', zegt Lafour. Bij sommige huizen gingen meerdere glazen shutters kapot en zou naar verluidt bij een van de woningen ook een deur zijn losgeraakt door de kracht van de explosie. 'Het leek wel een kleine aardbeving', zegt Judith Bruster.

Volgens de bewoners is de vuurwerkoverlast veroorzaakt door de buren in Prins Park pas enkele jaren gaande. Zij hebben zich niet eerder publiekelijk beklaagd, 'maar, deze keer was gewoon te erg'. Zij maakt zich niet druk om de schade, maar om de emotionele toestand waarin haar 98-jarige moeder sinds het incident verkeert.

Esajas zegt totaal geen moeite te hebben met buurtbewoners die voor hun plezier vuurwerk afsteken, ongeacht de hoeveelheid. Ze verwacht evenwel dat bewoners rekening houden met elkaar en zodanig handelen dat er niet al te veel overlast ontstaat voor anderen. 'Vuurwerk hoort bij onze oudejaarstraditie, dus daaraan komen we niet. Daarom bereid ik mijn moeder, ze is 82 jaar, elk jaar vanaf 1 december erop ,dat de vuurwerkperiode aanbreekt en leg ik haar uit wat ze moet doen als de knallen haar te veel worden. Maar, dit jaar was het gewoon vreselijk', zegt ze.

Esajas vindt het ongehoord dat brandweer en politie aangeven niets te kunnen doen, omdat het om legaal vuurwerk gaat en dat gedupeerden te horen krijgen dat zij een civiele procedure zouden moeten beginnen tegen de veroorzaker. 'Wanneer je mij als brandweer en politie, de formele instituten, dit soort antwoorden geeft zonder dat onderzoek is gedaan of het resultaat van een eventueel onderzoek bekend is, zijn we verloren in dit land. Burgers kunnen dus niet meer rekenen op deze instituten, want ze zijn kennelijk bezig partij te kiezen. We hebben die instituten fu soso.'

Politiekorpschef Roberto Prade zegt, dat in dergelijke gevallen onderzoek moet uitwijzen wat er aan de hand is. 'Als er opzet in het spel is dan zal de pleger vernieling worden aangerekend. Het wordt dan een aangifte. Indien niet, kan een rapport worden opgemaakt, waarmee een civiele procedure kan worden gestart', zegt Prade.

Ook Ulrich Coats, voorlichter bij de brandweer, geeft aan dat benadeelden aangifte bij de politie zouden moeten doen, zodat een onderzoek ingesteld kan worden. Als zou blijken dat, ofschoon het om legaal vuurwerk gaat, de veroorzaker onzorgvuldig handelen kan worden verweten, wordt die persoon officieel in gebreke gesteld. Dan kan de zaak verder afgewikkeld worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten