vrijdag 3 januari 2020

Aantal moorden in Costa Rica daalt al drie achtereenvolgende jaren

Organismo de Investigación Judicial registreert in 2019 560 moorden

Aantal moorden in 2018 585 en in 2017 603


Voor de tweede keer op rij sloot Costa Rica een kalenderjaar af met een daling van het aantal moorden. De Organismo de Investigación Judicial (OIJ) heeft in 2019 560 moorden geregistreerd, volgens de leider van de organisatie, Walter Espinoza. Dat cijfer ligt aanzienlijk onder het uiteindelijke aantal moorden voor 2018 (585), wat zelfs een vermindering betekende ten opzichte van een recordbrekend 2017 (603). 'Dit is zeer belangrijk', zei Espinoza. 

Onderzoeken van OIJ hebben een significante afname van geweld tussen criminele groepen en een afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van huiselijk geweld in 2019 vastgesteld.

Voorlopige aanwijzingen wijzen echter op een toename van moorden die het gevolg zijn van andere pogingen tot misdaden, zei Espinoza. 'Uiteindelijk zijn er 25 minder slachtoffers.' 

De provincie met de meeste moorden was San José, hoewel het een daling zag in vergelijking met 2018. Guanacaste en Puntarenas tonen duidelijke stijgingen van moorden (respectievelijk van 22 tot 38 en 57 tot 74). 'De zaak Puntarenas baart ons zorgen', zei Espinoza. 'We hebben berichten, dat de sociale situatie in de provincie niet de beste is - er zijn problemen met werkloosheid, jeugdbendes en sociale problemen in het algemeen. Dit kunnen indicatoren zijn van toenemende moorden.'

Minister van Openbare Veiligheid Michael Soto, die afgelopen mei werd benoemd door president Carlos Alvarado, moest het aantal moorden helpen verlagen. Zijn 'Megaoperativ'-strategie coördineert alle politiediensten van de natie om zich op risicovolle gebieden te richten, en Espinoza zei dat de toegenomen politie-aanwezigheid heeft geleid tot een afname van de criminaliteit.

Ondanks de vermindering van het aantal moorden, komen de gegevens van 2019 nog steeds uit op ongeveer 11,2 moorden per 100.000 inwoners in Costa Rica - boven het percentage van 10 per 100.000 dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt als een basis voor een 'epidemie'. 'We hebben nog steeds werk te doen, inclusief niet-politiewerk, om ervoor te zorgen dat de vermindering van moorden constant, permanent en duurzaam is', zei Espinoza.

(Suriname Mirror/The Tico Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten