donderdag 18 juli 2019

OM eist in EBS-fraudezaak 3 jaar cel en boete van Srd 150.000 tegen ondernemer Dick van Kanten

Oud-directeur EBS Duiker hoort twee jaar cel voorwaardelijk en boete van Srd 50.000 tegen zich eisen

- Eis tegen ou-directeur Vaseur is twaalf maanden voorwaardelijk en boete van Srd 30.000
- 'Het vijftal, van wie Van Kanten het brein is, heeft samengewerkt om de EBS te benadelen'

 
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de fraudezaak van de Energiebedrijven Suriname (EBS) drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van Srd 150.000 geëist tegen ondernemer Dick van Kanten. De verdachte vluchtte ruim twee jaar geleden naar het buitenland. Tegen oud-directeur van de EBS Willy Duiker is twee jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van Sr 50.000 gevorderd en tegen voormalig EBS-directeur Kenneth Vaseur twaalf maanden voorwaardelijk en een boete van Srd 30.000. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 18 juli 2019.

Tegen Max Chin Tsoe Liong eiste het OM drie maanden voorwaardelijk. Net als tegen Duiker en Vaseur eist het OM ook tegen hem een proeftijd van drie jaar. Tegen Quincy Fernandes was de vordering twee maanden onvoorwaardelijk.

Alleen Duiker en Chin Tsoe Liong waren woensdag in de rechtszaal.

De Officier van Justitie (OvJ) concludeerde dat het vijftal, van wie ze Van Kanten het brein noemde, heeft samengewerkt om de EBS te benadelen. 'Niet alleen de EBS is benadeeld, ook de hele samenleving omdat het om een staatsbedrijf gaat.'

Er zouden bedragen zijn uitbetaald aan Greenland NV, het bedrijf van Van Kanten, zonder dat er diensten waren geleverd aan de EBS. De leiding van het nutsbedrijf ondernam daartegen geen stappen. De verdediging blijft erbij, dat de schuld van de verdachten niet is bewezen.

Advocaat Irwin Kanhai vroeg de OvJ waarop haar strafeis is gebaseerd. Daarop verzocht de rechter Alida Johanns hem om zijn opmerkingen te verwerken in zijn pleidooi. Kanhai vroeg de rechte,r die in eerste instantie in augustus het pleidooi wilde laten houden, om meer tijd. Johanns besliste hierna dat de vervolgzitting op 16 oktober wordt gehouden.Dan komen ook de andere advocaten Benito Pick, Murwin Dubois en Chandra Algoe aan het woord.

Eerder werd bekend, dat de rechtszaak enorme financiële gevolgen zou hebben voor Van Kanten, directeur van Greenland, een bedrijf waarmee de EBS zaken deed. Het Pensioenfonds van Staatsolie en de EBS hadden stappen ondernomen om Van Kantens bezittingen op de veiling te verkopen vanwege zijnfrauduleuze handelingen. Ook de toenmalige EBS-kopstukken Vaseur en Duiker zouden schade hebben geleden vanaf het begin van het rechtsproces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten