donderdag 18 juli 2019

Regering Barbados overweegt Blackbelly-schapen te fokken in Suriname en Guyana

'Paramaribo en Georgetown hebben land aan boeren op Barbados aangeboden voor het fokken van schapen'

(Bron foto: blackbellysheep.org)

De regering van Barbados onderzoekt de mogelijkheid om Barbados Blackbelly-schapen te fokken in CARICOM's twee grootste lidstaten, Suriname en Guyana, terwijl topambtenaren zich volgende week voorbereiden op een missie naar Zuid-Amerika. Paramaribo en Georgetown hebben land aan boeren in Barbados aangeboden voor het fokken van schapen, zei minister van Landbouw en Voedselzekerheid Indar Weir. 

'We sturen nu een team naar Suriname en vervolgens naar Guyana om er zeker van te zijn dat we een geschikte regeling en type land hebben waarmee we de Blackbelly-schapen in Suriname en mogelijk Guyana kunnen grootbrengen.' Een team van de ministeries van Landbouw en Buitenlandse Zaken, met inbegrip van de landbouw-secretaris-generaal Terry Bascombe en Chief Agricultural Officer Lennox Chandler, reizen naar de twee Zuid-Amerikaanse republieken om de levensvatbaarheid van het fokken van de geschapen, gewaardeerd voor zijn vlees, te beoordelen.

Weir heeft het initiatief aangegrepen als een geweldige kans om de Blackbelly-schapenindustrie verder te ontwikkelen. De huidige populatie Blackbelly-schapen op Barbados wordt geschat op 15.000 stuks, zei hij, wat onder het vereiste aantal ligt voor een volwaardige industrie. 'We moeten dus het aantal schapen dat we hebben op Barbados vergroten', zei Weir. 'Als we de hoeveelheid lamsvlees die we importeren ter plaatse kunnen produceren, hebben we ongeveer 35.000 schapen nodig, dus het is een aanzienlijke toename.'

De minister van Landbouw voegde eraan toe, dat Barbados ook de kleding en textiel spin-offs wil verkennen, zoals ambachtelijk schapenleer, daarvoor zou een aantal van 600.000 tot een miljoen schapen nodig zijn. 'Dit is een groot project en biedt een mogelijkheid voor verschillende Barbadians om betrokken te zijn bij de veehouderij door de ontwikkeling van de populatie Blackbelly-schapen', gaf hij aan.

De Blackbelly-schapenexpeditie maakt deel uit van het programma Farmers Empowerment and Enfranchisement Drive (FEED) van de overheid waarin landloze boeren toegang krijgen tot land om gewassen te verbouwen en vee te fokken.

De minister van Landbouw heeft ook onthuld, dat het Greenland Livestock Station in St Andrew genetisch gezien de schapen moet opsporen die in het project moeten worden gebruikt om onderlinge verweving te voorkomen. 'De boeren die deel zullen uitmaken van dit project zullen ook deel uitmaken van een trackability-systeem en de uitbreidingskantoren die we hebben binnen het ministerie en degenen die werken binnen het FEED-programma zullen vaak erop uit gaan om ervoor te zorgen, dat de boeren de hulp die ze nodig hebben om onderlinge verwantschap te voorkomen', zei hij.

Guyana en Suriname, met respectievelijk 83.000 en 63.000 vierkante mijl, herbergen uitgestrekte vlaktes, vruchtbare gronden en overvloedige zoetwatervoorraden en regenval. Het idee van Guyana dat dient als de potentiële graanschuur van het Caribisch gebied, strekt zich uit tot het tijdperk van de Guyanese leider Forbes Burnham meer dan 40 jaar geleden. Een aantal particuliere ondernemingen met Barbadianen en Trinidadiaanse investeerders hebben uitgestrekte stukken land gebruikt voor de landbouw in Guyana.

Na een bezoek aan Suriname, verhoogde premier Mia Mottley de interesse in landbouw en commerciële samenwerkingsverbanden tussen twee van de grootste landen van de regio.

(Suriname Mirror/Barbados Today)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten