donderdag 18 juli 2019

Meteorologische Dienst verwacht komende drie maanden extra hoge temperaturen...

Stijgende temperaturen in de wereld hebben ook effect op Suriname


De Meteorologische Dienst heeft voor de komende drie maanden extra hoge temperaturen voorspeld. Sukarni Mitro-Sallons, hoofd van de dienst, zegt vandaag, donderdag 18 juli 2019, in De West, dat de stijgende temperaturen in de wereld ook effect hebben op Suriname, omdat het dicht bij de evenaar ligt. De meteodienst heeft volgens zijn jongste meting, temperaturen tussen de 27 en 29 graden Celsius gemeten. 

Volgens Mitro-Sallons is het geen nieuw fenomeen dat het nu veel warmer aanvoelt dan normaal. 'Wij bevinden ons nog steeds in de grote regentijd en zijn in aanloop naar de grote droge tijd, die midden augustus is', aldus de meteorologe.

Zij geeft aan, dat klimatologisch en statistisch bekeken, september en oktober de warmste maanden zijn.

De Pan-American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO), hebben gewaarschuwd voor hittegolven in het Caribisch gebied. Suriname ligt ook in het Caribisch gebied, maar Mitro-Sallons zegt, dat de waarschuwing niet zo zeer bedoeld is voor Suriname, maar meer voor de eilanden. Zij zegt dat wij niet moeten vergeten, dat Suriname deel is van een continent en dat in ons land hoge temperaturen vaker voorkomen.

Mitro-Sallons adviseert de gemeenschap om zich zoveel als mogelijk te beschermen tegen de felle zon. Ook moet er eerder gekozen worden katoenen kleding dan synthetische kleding, omdat katoenen kleding minder warm is. Het is ook belangrijk om veel water te drinken om uitdroging tegen te gaan.

Zij raadt ook af om tussen 12:00-15:00 uur naar buiten te gaan. Mitro-Sallons vraagt dierenbezitters om voldoende water voor ze neer te zetten. Het Nationaal Coördinatiecentrum Centrum Rampenbeheersing Suriname (NCCR) staat op de dagen waarop het zeer warm is klaar om eventueel in actie te komen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten