donderdag 18 juli 2019

Venezolaanse tiener blind nadat hij 52 rubberen kogels van politie in het gezicht kreeg - 'Ik wil mijn ogen terug hebben'

Rufo Chacon (16) verliest beide ogen tijdens protest 2 juli in de Andes-stad San Cristobal

(Bron foto: Alex Boscán)

Rufo Chacon (16) zegt, dat hij kleuren begint te vergeten. De tiener verloor zijn beide ogen slechts twee weken geleden, tijdens een protest op 2 juli in de Andes-stad San Cristobal, Venezuela, dat bloedig werd toen de politie rubberkogels op de menigte begon af te vuren. 

De artsen die probeerden zijn ogen te sparen, zeiden dat 52 rubberen kogels zijn gezicht hadden geraakt, waarvan er 16 rechtstreeks in zijn ogen vlogen. Een politierapport, dat het ongeluk heeft onderzocht, sttelt dat de veiligheidstroepen van de staat de menigte zonder waarschuwing met geweld hebben onderdrukt.


Twee andere minderjarige betogers kregen ook hoofdletsel, aldus het rapport. Een van hen was Chacon's jongere broer, Adrian, 14, die een klap op zijn schedel kreeg van een politie-wapenstok. Beiden waren er met hun moeder, Adriana Parada, om protest te uiten tegen het tekort aan kookgas in de regio.

Chacon weigert koppig de hoop op te geven. 'Ik wil mijn ogen terug hebben', vertelt hij CNN donderdag 18 juli 2019, met een krachtige stem, die elk woord weegt.


'Ik heb allerlei gevoelens, ik zou graag huilen maar ik kan niet meer, ik heb genoeg gehuild in het ziekenhuis', zegt hij.

Na het protest kondigden de Venezolaanse autoriteiten aan, dat twee officieren waren aangeklaagd voor 'poging tot moord, oneigenlijk gebruik van wapens en wrede behandeling' in de omgang met de demonstranten. Ze wachten momenteel op hun rechtszaak.


De verklaring van het kantoor van de procureur-generaal verwijst specifiek naar Chacon's zaak, evenals een tweet van de procureur-generaal, Tarek William Saab.


Klik hier voor het gehele artikel op de CNN-website.



(Suriname Mirror/CNN/Twitter) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten