donderdag 18 juli 2019

Zaak van verkrachting door paramilitairen van Colombiaanse journaliste Jineth Bedoya in 2000 naar Inter-Amerikaanse Gerechtshof

(Bron foto: Colprensa)
Hof gaat vermeende verantwoordelijkheid van Colombia onderzoeken


Het Inter-Amerikaanse Gerechtshof voor de Rechten van de Mens (Corte Interamericana de Derechos Humanos) in Costa Rica heeft dinsdag 16 juli 2019 aangekondigd, dat het de vermeende verantwoordelijkheid van Colombia bij de verkrachting van journalist Jineth Bedoya in 2000 zal onderzoeken. 

De huidige adjunct-hoofdredacteur van het dagblad El Tiempo werd ontvoerd door paramilitairen terwijl ze bezig was met het onderzoeken van bedreigingen tegen collega's in de Modelo-gevangenis in Bogota, waarna ze werd gemarteld en verkracht.

Ondanks haar aanhoudende geschreeuw om gerechtigheid, werd de zaak van Bedoya langer dan een decennium ongemoeid achtergelaten door de autoriteiten.


Het was pas in 2016, dat drie voormalige leden van de paramilitaire organisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) werden beschuldigd van de verkrachting en de vermeende betrokkenheid van een toppolitieagent, generaal Leonardo Gallego, aan het licht kwam.

Onderzoek tegen de generaal is sindsdien amper gevorderd en heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) aangespoord, die de Colombiaanse staat in januari verantwoordelijk hield voor de verkrachting van Bedoya, om de zaak voor te leggen aan de hoogst mogelijke mensenrechtenrechtbank in Noord- en Zuid-Amerika.


Ondanks de uitspraak slaagde de regering van president Juan Manuel Santos, wiens familie El Tiempo bezat, er niet in om actie te ondernemen en ook zijn opvolger, president Ivan Duque, kon de journaliste niet vergoeden zoals bevolen.

Het besluit om de staat voor de rechter te slepen werd gevierd door Bedoya en de Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP.


'Negentien jaar wachten op dit nieuws en vandaag ben ik blij het eerste slachtoffer te zijn dat seksueel geweld in Colombia naar een internationaal tribunaal brengt. Vandaag opent een pad van hoop en gerechtigheid voor mij en voor duizenden meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld.' 
Journaliste Jineth Bedoya 

Volgens de FLIP overstijgt de beslissing de zaak van Bedoya, die een van Colombia's meest luidruchtige verdedigers van slachtoffers van seksueel geweld is geworden.

'Dit is de eerste gelegenheid voor het Inter-Amerikaanse Hof om zich uit te spreken over de situatie van vrouwelijke journalisten in contexten van gewapende conflicten en de eerste om de verantwoordelijkheid van Colombia te bestuderen in een geval waarin de nadruk ligt op seksueel geweld. Het door het Hof vastgestelde besluit zal dus niet alleen van invloed zijn op het specifieke geval, maar ook een precedent vormen voor het gehele halfrond.'
 FLIP 

De extreemrechtse groep Aguilas Negras, waarvan wordt vermoed dat zij banden heeft met de veiligheidstroepen, dreigde vorig jaar 'de verkrachtte martelaar die medelijden met sletten zoekt' te doden, maar zonder effect.

Bedoya, die nog steeds een beroep op vrouwen deed om het endemische seksuele geweld van haar land te bestrijden, vond steun bij de IACHR en heeft nu bereikt, dat vertegenwoordigers van de staat zullen moeten plaatsnemen in de verdachtenbank bij het internationale hof om de vermeende generaals uit te leggen medeplichtigheid en het nalaten van de autoriteiten.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter/El Colombiano/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten