donderdag 16 mei 2019

Ex-Braziliaanse president Michel Temer weer vrij man


Vrijlating onder voorwaarden: bevriezing bezittingen van Temer en inbeslagname van zijn paspoort


Het Braziliaanse Hooggerechtshof beval dinsdag 14 mei 2019 de vrijlating van voormalig president Michel Temer - president van 2016 tot 2018 - uit de gevangenis met voorwaarden (waaronder een bevriezing van de bezittingen van Temer en de inbeslagname van zijn paspoort), minder dan een week nadat hij voor een tweede keer werd vastgehouden in een zaak in verband met het 'Lava Jato' ('Auto Wasstraat') corruptieschandaal dat een aantal hooggeplaatste Zuid-Amerikaanse politici in gevangenissen deed belanden. 

Temer, 78, meldde zich donderdag bij de Federale Politie van São Paulo nadat een Hof van Beroep zijn terugkeer naar de gevangenis had bevolen als onderdeel van een onderzoek naar vermeende steekpenningen die hij in 2014 had aangenomen in ruil voor arbeidscontracten bij de kerncentrale van Angra 3 in Rio de Janeiro staat.


Hij werd oorspronkelijk gearresteerd in maart en in 'preventieve detentie' geplaatst toen het Openbaar Ministerie de voormalige president beschuldigde van het leiden van een 40-jarige criminele organisatie, hoewel dat besluit dagen later werd vernietigd door een andere rechter, daarbij verwijzend naar een gebrek aan wettelijke rechtvaardiging.

De zaak van Temer maakt deel uit van het uitgestrekte Operatie 'Lava Jato', dat een uitgebreid netwerk van steekpenningen heeft blootgelegd die door grote bouwbedrijven zoals Odebrecht aan politici zijn betaald om contracten te krijgen.

Hoge politici in landen als Brazilië, Ecuador en Peru zijn in het schandaal verwikkeld. Vijf rechtszaken en één onderzoek staan ​​open tegen Temer, die als vicepresident diende voor zijn linkse voorgangster Dilma Rousseff en opgevolgd werd door de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro. De zaken concentreren zich hoofdzakelijk op corruptie en witwaspraktijken.

(Suriname Mirror/AFP/Buenos Aires Times/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten