donderdag 16 mei 2019

KvK Curaçao pleit voor afschaffen ontslagvergunning voor werknemers die minimaal 150% van minimumloon verdienen

KvK wil Arbeidskamer bij Gerechtshof waar arbeidszaken via snelrecht worden afgehandeld


Afschaffen van de ontslagvergunning voor alle werknemers die minimaal 150 procent van het minimumloon verdienen en tegelijkertijd introductie van een Arbeidskamer bij het gerechtshof waar arbeidszaken via snelrecht worden afgehandeld. Dat is een van de voorstellen in het visiedocument ‘Ban sembra awe pa kosechá mañan’ van de Kamer vanKoophandel (KvK) van Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 mei 2019.

Het document geeft aan ‘heilige huisjes’ niet te ontzien. Zo’n heilig huisje is de Ontslagwet en de vereiste van een ontslagvergunning. Talloze lokale en internationale deskundigen adviseerden een meer flexibele arbeidswetgeving. Dat is er echter nooit van gekomen, mede omdat de vakbonden onmiddellijk dwars gaan liggen.



Nu komt de KvK er opnieuw mee, maar ditmaal wordt de versoepeling verbonden aan de hoogte van het inkomen, namelijk minstens anderhalf maal het minimumloon van bijna 1.623 gulden per 1 januari 2019. Dat komt neer op circa 2.435 gulden. Voor iedereen die dat of meer verdient, zou volgens de KvK-visie de vereiste ontslagvergunning moeten verdwijnen.

Ten aanzien van het ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn er meer ‘wensen’ die de KvK op tafel legt, zoals het afschaffen van werkvergunningen: 'Iedereen die toegelaten wordt om het land binnen te komen, mag automatisch ook werken.'

De KvK is voorts van mening dat SOAW ervoor dient te zorgen, dat de beperkte middelen terechtkomen bij mensen die echt niet kunnen werken (als gevolg van ouderdom, ziekte, handicap) en de rest van de mensen moet minder afhankelijk zijn van de overheid. In de toeristische sector wordt overwerk betaald vanaf 48 uren per week en in andere sectoren vanaf 40 uren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten