donderdag 16 mei 2019

VIDS ontstemd: Vereniging niet uitgenodigd voor bijeenkomst RO over grondenrechten

'Er zijn selectief kapiteins uitgenodigd en dat is niet de werkwijze' - VIDS voelt zich gepasseerd


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is er niet over te spreken, dat zij niet formeel is uitgenodigd voor de eendaagse grondenrechtenvergadering van vandaag, donderdag 16 mei 2019, georganiseerd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) in de Congreshal te Paramaribo. Dat zegt VIDS-voorzitter Theo Jubitana in de Ware Tijd. 

'Er zijn selectief kapiteins uitgenodigd en dat is niet de werkwijze. Het ministerie moet eerst een uitnodiging naar het VIDS-bestuur sturen en wij gaan op onze beurt de dorpen afvaardigen', zegt Jubitana. Hij heeft de indruk dat de overheid de verdeel-en-heerstactiek toepast.

Nielton Grootfaam is directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen en secretaris van het managementteam dat belast is met het grondenrechtenvraagstuk. Hij wil niet veel zeggen over de kwestie. Het managementteam, waarin ook vertegenwoordigers van de VIDS zitten, heeft dinsdag vergaderd. Die ging onder andere over de betrokkenheid van de paraplu- organisatie van de inheemse dorpshoofden. 'Het misverstand is uit de wereld geholpen', zegt Grootfaam.

Jubitana ergerde zich al eerder aan de wijze waarop wordt omgegaan met de VIDS, aangezien de organisatie de gesprekspartner is van de overheid, onder andere inzake het grondenrechtenvraagstuk. Hij herinnert zich, dat de VIDS in juni 2018 ook niet formeel uitgenodigd was voor een ondertekening door president Desi Bouterse. Het staatshoofd ondertekende toen het grondenrechtendocument, dat bestaat uit een stappenplan en een gezamenlijke verklaring om te komen tot de formele erkenning van grondenrechten. De ondertekening vond indertijd plaats te Redi Doti tijdens de Dag van Nationale Rouw en Verzoening.

Voor de vergadering van donderdag zijn onder andere de dorpshoofden van West-Suriname uitgenodigd, onder wie Carlo Lewis, kapitein van Apoera en lid van de commissie Demarcatie. Hij erkent, dat de VIDS eerst in kennis gesteld dient te worden over deze vergadering. 'De VIDS zal uiteindelijk wel vertegenwoordigd zijn, maar de uitnodiging moet voortaan via het VIDS-bestuur geschieden', aldus Lewis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten