donderdag 16 mei 2019

Russische priester en avonturier voltooit roeitocht van Nieuw-Zeeland naar Chili

Fedor Konyukhov, 66, wil eerste persoon worden die de Zuidelijke Oceaan over roeit

(Bron foto: Ignacio Palma/Gobernacion Pro)

Een Russische priester is in een poging roeiend een wereldrecord neer te zetten is in Chili gearriveerd - 154 dagen geleden nadat hij Dunedin in Nieuw-Zeeland verliet. Fedor Konyukhov, 66, verliet Dunedin op 6 december met als doel om de eerste persoon te worden die de Zuidelijke Oceaan over roeit. 

Op zaterdag 11 mei 2019 arriveerde hij in het Chileense stadje Puerto Williams, na 11.500 kilometer van Nieuw-Zeeland naar Kaap Hoorn te hebben geroeid. 'Ik ruik de aarde, het gras, de bomen, want in de oceaan ruikt het niet', vertelde hij de Chileense media na zijn aankomst.


Hij beschreef zijn reis als slechts 50 dagen met relatief goede weersomstandigheden, terwijl de andere 100 stormen met golven tot 10 meter en windvlagen van 100 kilometer per uur bracht.



Zijn in Engeland ontworpen boot sloeg vier keer om en hij verloor een deel van zijn zonnepanelen, die van vitaal belang waren voor een waterontziltingsmachine. 'Alleen met de hulp van God kun je de Zuidelijke Oceaan oversteken in deze boot', zei Konyukhov, die hoop had Chili met Pasen te bereiken.

De reis van Konyukhov - een solo-vaart rondde wereld van 27.000 kilometer - begon in Dunedin vanwege de haven die gunstige voorwaarden bood aan zijn 9 meter lange schip, Akros, tijdens de eerste etappe. Elke fase van de reis duurt naar verwachting ongeveer 120 dagen.

Konyukhov verwacht in Kaap Hoorn te vertrekken naar West-Australië in december, alvorens het laatste stuk naar Nieuw-Zeeland te ondernemen. 'Ik hou ervan om op mijn roeiboot door de Zuidelijke Oceaan te varen', vertelde hij aan verslaggevers.



(Suriname Mirror/stuff.co.nz/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten