donderdag 2 mei 2019

Rusland dreigt VS: ‘Agressieve stappen in Venezuela hebben zwaarste gevolgen’

(Bron foto: Twitter)
Amerikaanse BuZa-minister Pompeo dreigde eerder met militaire actie in Venezuela


Rusland heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd dat verdere 'agressieve stappen' in Venezuela de zwaarste gevolgen zullen hebben. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft dat zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo telefonisch laten weten, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag 1 mei 2019.

Lavrov veroordeelde ook wat hij de 'inmenging' van de Verenigde Staten in de interne aangelegenheden van Venezuela noemde, als een schending van het internationale recht. Hij voegde daaraan toe, dat een dialoog tussen alle politieke krachten in het Latijns-Amerikaanse land vereist is.


Eerder op de dag zei Pompeo dat 'militaire actie' in Venezuela mogelijk is. 'Als dat is wat nodig is, dan is dat wat de Verenigde Staten zal doen', zei hij. Hij benadrukte echter er alles aan te doen 'om geweld te voorkomen'. Na de recente escalatie van de machtsstrijd in Venezuela blijft de VS voorstander van een vreedzame oplossing, aldus de minister. Pompeo verwees naar de humanitaire situatie in Venezuela, die vergelijkbaar is met die in Syrië. Miljoenen vluchtelingen hebben honger en lijden onder de economische ineenstorting van het land.

Trumps regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat 'alle opties' op tafel liggen om Guaidó bij te staan, ook militair ingrijpen. Veel Venezolaanse vluchtelingen in de VS hopen dat Trump zijn leger inzet. Senator Rick Scott uit Florida, waar veel Venezolanen wonen, riep deze week op het Amerikaanse leger in gereedheid te brengen om 'hulp te verlenen aan de mensen, vrijheid en democratie en de Amerikaanse veiligheidsbelangen op ons halfrond te verdedigen.'

Erg waarschijnlijk is militaire actie niet, denken de meeste experts. José Cárdenas, voormalig veiligheidsadviseur van George Bush die geregeld met medewerkers van Trump spreekt, verwacht geen invasie. Alleen in het geval van bloedvergieten, zei Cárdenas in de Miami Herald, zou de VS beperkt in actie kunnen komen. 'Dat zouden hacks van hun computersystemen kunnen zijn. Het zou zelfs het uitschakelen van de commandocentra van het leger kunnen betekenen, om hun communicatievermogen te verstoren.'

Eén man heeft al plannen klaarliggen. Erik Prince, oprichter van het controversiële beveiligingsbedrijf Blackwater dat in Irak in opspraak raakte, wil een huurleger naar Venezuela sturen. Prince, een bondgenoot van Trump, zou tot vijfduizend Latijns-Amerikaanse huurlingen willen verzamelen om de strijd aan te kunnen gaan namens Guaidó. Het Witte Huis zou dat idee niet steunen.

Duizenden Venezolanen zijn gisteren weer de straat opgegaan om het aftreden te eisen van president Nicolás Maduro.


Oppositieleider Juan Guaidó sprak in het oosten van de hoofdstad Caracas zijn aanhangers toe. 'Als het regime dacht dat de maximale druk was bereikt, hebben ze nog geen idee', zei Guaidó, die had opgeroepen tot de grootste demonstratie in de geschiedenis van Venezuela. 'We moeten op straat blijven.’

Guaidó kondigde in zijn toespraak ook een algemene staking aan. Daarmee wil hij de druk op Maduro verder opvoeren.
De oppositieleider heeft al vaak grote mensenmenigtes op de been gekregen, maar is er tot nu toe niet in geslaagd Maduro tot aftreden te dwingen.

(Suriname Mirror/ANP/AD/Twitter/YouTube/Miami Herald)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten