donderdag 2 mei 2019

UPDATE: Mogelijk financiële onregelmatigheden bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB)

Bank zou miljoenen Surinaamse dollars aan leningen uit boeken hebben geschrapt

Leningen aan SPSB-kopstukken, gelieerden aan regering en Assembleeleden


Bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) doen zich mogelijk al enige tijd financiële onregelmatigheden voor. Zo kwam vandaag, dinsdag 30 april 2019, naar voren tijdens een vergadering van vakcentrale C-47, aldus de Ware Tijd. Het zou gaan om miljoenen Surinaamse dollars, maar ook bedragen in vreemde valuta die aan leningen zijn verstrekt, nimmer zijn terugbetaald, maar uit de boeken van de bank zijn geschrapt.

Veel projecten van de overheid waarbij financiering plaatsvindt, waaronder woningbouw, lopen via deze bank. C-47-voorzitter Robby Berenstein die deze zaak aanroerde merkte op, dat er zich talrijke duistere zaken voordoen die in het kader van corruptiebestrijding aangepakt zouden moeten worden, wat echter niet gebeurd. Ook dit schandaal typeert de vakbondsleider als corruptie. Hij riep de minister van Financiën en de Centrale Bank van Suriname op in te grijpen.

Er word volgens Berenstein op een 'onbesuisde manier' omgesprongen met staatsmiddelen die aan SPSB worden toevertrouwd. De vakcentrale zal deze zaak niet op zijn beloop laten.

Uit informatie blijkt, dat de bankrekeningen van sommige personen, inclusief SPSB-kopstukken, organisaties en bedrijven voor langere periode rood staan waarbij het om grote bedragen gaat die plotseling zonder dat terugbetaling heeft plaatsgevonden worden gezuiverd. In veel gevallen gaat het ook om leningen die zijn verstrekt aan personen, bedrijven en stichtingen van personen die gelieerd zijn aan de regering. Ook schulden van Assembleeleden van zowel de coalitie als oppositie die in het krijt stonden bij de bank zijn uit de boeken geschrapt.

Update donderdag 2 mei 2019:
Het Dagblad Suriname bericht, dat een ondernemer uit Commewijne 5 miljoen euro zou hebben getrokken uit deze rekeningen, terwijl ook de leider van een vakcentrale gebruik heeft gemaakt van Srd 5 miljoen. Een andere vakbondsleider heeft Srd 80.000 getrokken. Daarnaast komen de Stichting Guil met Srd 3.693.000, Limebridge Holding NV met Srd 346.571 en CDIG Suriname Project Management Department met Srd 10.997.000. Verder worden ook de namen genoemd van New Vision International NV en Investment Partners NV.

Voorts blijken betalingen te zijn verricht aan kopstukken van de bank die onder het noemer 'werkzaamheden' zijn geboekt, terwijl die functionarissen daarnaast hun normaal salaris ontvangen.

Naar verluidt hebben zich de afgelopen periode nog meer financiële onregelmatigheden voorgedaan. Zo komen bedrijven waar de directeur aan gelieerd zou zijn in aanmerking voor allerlei faciliteiten. Het geld dat op deze wijze volgens een informant is 'verdwenen en gewoon gegeven aan mensen' komt onder andere van de rekening 'Aangehouden Post Min Fin' van het ministerie van Financiën.

Deze zaak is intussen al enkele dagen voor onderzoek aan de procureur-generaal voorgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten