donderdag 2 mei 2019

Directie SPSB dient strafklacht in tegen mensen die bankgeheim hebben geschonden

Directeur Kromosoeto ontkent met stelligheid, dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan

Kromosoeto vermoedt dat politieke zaken ook een rol spelen, met verkiezingen in het vooruitzicht


De leiding van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) gaat een strafklacht indienen tegen mensen die het bankgeheim hebben geschonden. Enkele medewerkers van de bank hebben confidentiële informatie naar buiten gebracht. Dit schaadt de reputatie van de bank enorm. Directeur Ginmardo Kromosoeto ontkent vandaag, donderdag 2 mei 2019, tegenover het Nationaal Informatie Instituut met stelligheid, dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de bank. 

Kromosoeto vermoedt dat hier politieke zaken ook een rol spelen, met de verkiezingen in het vooruitzicht.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in een persbericht meegedeeld dat de continuïteit van de bank niet in het geding is. Bedrijfsjurist Murwin Dubois heeft op Starnieuws verklaard, dat de informatie die naar buiten is gebracht niet op waarheid berust. Vakbondsleider Robby Berenstein stelde hierop dat er geen genoegen genomen wordt met de verklaringen. Hij dringt aan op een onderzoek door de procureur-generaal, waar ook stukken gedeponeerd zijn.

De SPSB-directeur zegt, dat er genoeg mogelijkheden zijn voor medewerkers om als klokkenluiders op te treden als er zaken mis zouden zijn bij de bank. Daar is geen gebruik van gemaakt.

Op 29 april heeft een nieuw vakbondsbestuur de leiding overgenomen. De vakbond is toegetreden tot C-47. De volgende dag is de informatie naar buiten gebracht door vakcentrale. Tegelijkertijd hebben de Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) een brief naar de president geschreven met vragen over rekeningen van de Staat.

Kromosoeto ziet duidelijk dat er gecoördineerd is opgetreden De berichten zijn ook in twee media verschenen. Er is geen sprake van een vakbondsconflict hier, benadrukt de bankier. Hij vindt dat als de vakbeweging vraagstukken heeft met de regering, de zaak daar moet worden uitgevochten. Veel mensen op de bank werken correct en hard. Zij worden nu ook in diskrediet gebracht door bankgeheimen naar buiten te brengen. De leiding van de bank zal er alles aan doen om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden.

Alle informatie op telefoons en laptops van medewerkers met informatie over de bank wordt gecontroleerd. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Kromosoetoe stelt rekeninghouders gerust, dat harde maatregelen genomen worden om herhaling te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten