donderdag 2 mei 2019

Glenn Piroe leidt voorlopig de Arbeidsinspectie

Diensthoofd wegens gezondheidsredenen al enige tijd afwezig

Inspectiebezoeken aan bedrijven en werkplaatsen worden geleidelijk aan opgevoerd


Glenn Piroe zal, ondersteund door een monitoringsteam bestaande uit verschillende staffunctionarissen op het ministerie van Arbeid, de Arbeidsinspectie voorlopig leiden. Het besluit tot de installatie van het team door minister Soewarto Moestadja moest worden genomen, omdat het diensthoofd wegens gezondheidsredenen al enige tijd afwezig is. Het ziet er niet naar uit dat het hoofd spoedig zijn taken zal kunnen hervatten. Hierdoor is een managementprobleem ontstaan van de dagelijkse operaties van de dienst, aldus het ministerie van Arbeid woensdag 1 mei 2019 via het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De voornaamste uitdaging van het team is het ter hand nemen van de handhavingsfunctie. Hierbij zal landelijk actief controle worden uitgevoerd door de dienst op de naleving van wet en regelgeving. Zo zullen de inspectiebezoeken aan bedrijven en werkplaatsen geleidelijk aan worden opgevoerd tot het gewenste niveau.

Het ministerie is hiertoe verplicht, omdat het zich heeft gecommitteerd aan internationale verdragen en standaarden gericht op decent work voor iedereen. Het monitoringsteam zal daarom zoveel mogelijk fysiek aanwezig zijn bij de Arbeidsinspectie om werkprocessen aan te sturen. Het proces om het functioneren van de Arbeidsinspectie te verbeteren is door Moestadja ingezet sinds medio het vorige jaar, toen hij het Transformatie en Managementteam instelde bij de dienst. Intussen heeft dit team, dat ook door Piroe wordt geleid, voldoende voorbereidingen getroffen om de Arbeidsinspectie te transformeren naar een modern inspectieapparaat.

De minister ziet daarom Piroe als de meest aangewezen functionaris op het ministerie die, ondersteund door deskundigen met specifieke expertises, onder de gegeven omstandigheden prestatiegericht leiding kan geven aan de operationele uitvoeringstaken van de dienst, totdat het hoofd zijn werkzaamheden kan hervatten.

Piroe is onderdirecteur van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken. Ook is hij onder andere plaatsvervangend voorzitter van de Ontslagcommissie en het Arbeidsadviescollege.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten