donderdag 2 mei 2019

Trump wil veteraan-diplomaat als nieuwe ambassadeur in Colombia

Philip Goldberg zeer ervaren diplomaat diende op Cuba, de Filipijnen, in Bolivia en Kosovo


Trump nomineert veteraan-diplomaat Philip Goldberg om als ambassadeur van Colombia te dienen te midden van een leiderschapsconflict in het naburige Venezuela. Goldberg heeft gediend als chargé d'affaires ad interim van de ambassade van de Verenigde Staten in Cuba, ambassadeur van de Filipijnen, ambassadeur in Bolivia en hoofd van de missie van het kantoor van de Verenigde Staten in Pristina, Kosovo.

Hij is momenteel werkzaam bij het Institute for the Study of Diplomacy aan de Georgetown University. Goldberg heeft onderscheidingen ontvangen als diplomaat, waaronder een Presidential Distinguished Rank Award, twee Presidential Meritorious Rank Awards en de National Intelligence Silver Seal Medallion.



De nominatie komt, omdat Colombia de poging van de VS om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te verdringen steunt, terwijl hij zijn steun uitspreekt voor de leider van de Venezolaanse Nationale Vergadering en de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó.



Guaidó lanceerde dinsdag een schijnbare poging tot staatsgreep, waarvan Trumps beleidsambtenaren zeiden dat ze dit steunden, hoewel uit berichten van  1 mei 2019 blijkt, dat de inspanning had kunnen mislukken.

President Trump dreigde ook een embargo in te voeren en extra sancties tegen Cuba in te stellen vanwege zijn steun aan Maduro.

Washington heeft Colombia gebruikt als een platform voor producten die het hoopt Venezuela binnen te halen, met voedsel en andere goederen aan de grens dat het hoopt te verzenden als onderdeel van een inspanning voor humanitaire hulp.

Trump heeft echter de pas verkozen Colombiaanse president Iván Duque Márquez bekritiseerd voor het volgens de VS-president leveren van onvoldoende inspanningen  om de stroom drugs uit Colombia te weren.

'Ik zal je wat vertellen: Colombia, je hebt je nieuwe president van Colombia, echt een goeie vent. Ik heb hem ontmoet, we hadden hem in het Witte Huis. Hij zei hoe hij drugs zou stoppen. Meer drugs komen op dit moment uit Colombia dan voordat hij president was - dus hij heeft niets voor ons gedaan', vertelde Trump in maart aan verslaggevers.

De laatste door Trump benoemde ambassadeur voor Colombia, Joseph Macmanus, werd in februari ontheven nadat senatoren hun bezorgd hadden geuit over zijn gebrek aan ervaring in de regio.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/The Hill/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten