donderdag 7 maart 2019

Overname door Newmont van Goldcorp heeft geen negatieve gevolgen voor Surinaamse Merian-goudmijn

'Op termijn zal de overname goede toekomstperspectieven bieden voor onder meer de arbeiders'


'De overname van de Amerikaanse goudproducent Goldcorp door Newmont Mining zal geen negatieve invloed hebben op productieactiviteiten in de Merian-goudmijn van Newmont. Integendeel, op termijn zal de overname goede toekomstperspectieven bieden voor onder meer de arbeiders.' Dat zegt Albert Ramdin, directeur Externe Betrekkingen bij Newmont Suriname, vandaag, donderdag 7 maart 2019, in de Ware Tijd.

Met de overname van Goldcorp wordt Newmont de grootste goudproducent in de wereld en zit er meer muziek in de toekomst. Er komt meer diversiteit in de internationale operaties die duurzame groei van de maatschappij garandeert. 'De overname heeft geen impact op Suriname. Op langere termijn zijn er wel opties voor werknemers in het buitenland', Ramdin.

Hij voegt eraan toe, dat de integratieplannen voor de samensmelting van de moedermaatschappij Newmont Mining en Goldcorp al worden uitgevoerd. Over enkele maanden moet die volledig zijn afgerond.

De Newmont-directie heeft een overnamebod van het Canadese Barrick Gold unaniem afgewezen. Dit bedrijf waagde een agressieve poging om Newmont Mining voor achttien miljard dollar te kopen en zo het grootste goudproductiebedrijf ter wereld te blijven. Beide bedrijven bezitten goudmijnen in de Amerikaanse staat Nevada.



Newmont zag een overname door Barrick Gold niet zitten, maar heeft wel voorgesteld om de mijnen in de staat Nevada in een joint venture te exploiteren om zo kosten te besparen en mogelijk miljarden dollars te verdienen.

Ramdin zegt dat de board na bestudering van alle cijfermateriaal en andere data tot de conclusie kwam, dat de samenwerking met Goldcorp meer voordelen opleverde, vooral voor aandeelhouders. Newmont Mining heeft 10 miljard dollar neergeteld voor Goldcorp. Door prudent beleid is de waarde van de aandelen Newmont de afgelopen jaren met 65 procent gestegen, terwijl bij Barrick Gold het tegenovergestelde gebeurde. De aandelen van dat bedrijf daalden met 22 procent in waarde. Ook het management van Barrick Gold en de wijze waarop operaties in haar verschillende mijnen plaatsvindt, verschilt met de aanpak van Newmont.

De directeur stelt dat zijn bedrijf zich niet alleen richt op groei, maar ook rekening houdt met milieuaspecten, de positie van werknemers en de behoeften, wensen en het welzijn van de lokale gemeenschappen in de woongebieden waar de mijnen zijn gevestigd.

'Bij Newmont gaat het niet alleen om winst maar ook om het helpen brengen van ontwikkeling in de gebieden waar de maatschappij werkt. Dat is niet altijd het geval met Barrick Gold. Er is een verschil van cultuur', zegt Ramdin. De directie van Newmont Mining concludeerde dat een overeenkomst met Barrick Gold een slechte deal zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten