donderdag 7 maart 2019

PALU: 'Acties tegen Wet Rij- en Voertuigenbelasting zijn helemaal verkeerd gericht'

'Die 20- of 30.000 bezwaarschriften had men beter bij DNA kunnen afgeven voor de NDP-fractie'


De acties die nu worden gevoerd tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, hoe goed ook bedoeld, zijn helemaal verkeerd gericht. De acties richten zich tegen de wet en de uitvoering daarvan. Dat er bezwaren zijn tegen de wet is zeer goed te begrijpen, vindt PALU-voorzitter Jim Hok. Hij stelt vandaag, donderdag 7 maart 2019, dat de bezwaren in feite kenbaar moeten worden gemaakt aan de leden van De Nationale Assemblee (DNA) die vóór deze wet hebben gestemd. En in dat geval moet men dan zijn bij de DNA-leden van de NDP-fractie om ze te vragen waarom ze vóór deze wet hebben gestemd. 

'Die twintig- of dertigduizend bezwaarschriften had men beter bij DNA kunnen afgeven voor de fractieleden van de NDP. Immers, met de 26 zetels die ze hebben, vormen ze de meerderheid in DNA en kunnen alleen zij en niemand anders wetten goedkeuren.

Wij hebben vanuit de PALU al een hele tijd gewezen op de voor de democratie zeer ongunstige situatie in DNA dat de regeringspartij oppermachtig is, omdat zij alles door haar fractie kan laten goedkeuren. In veel gevallen voelt de burger daar niet direct iets van omdat het meestal om zaken gaat waarvan het effect niet direct opvalt. Zo kan de NDP haar fractie onder druk zetten om zonder naar wie dan ook te luisteren, bijvoorbeeld te stemmen vóór verhoging van het kredietplafond, zodat de regering kan blijven lenen. Men luistert daarbij ook niet naar die herhaalde oproep van met name de PALU, maar ook van anderen, om dat geld vooral in de productie te stoppen, zodat de leningen later terugbetaald kunnen worden. Partijloyaliteit is duidelijk belangrijker. 

De DNA-leden hebben dan niet de ruimte om het gezond verstand te gebruiken en te kijken naar wat die regering doet met het geld, maar dat ontslaat ze niet van die verantwoordelijkheid. Voor de goede orde, de PALU is niet tegen leningen, maar die moeten wel goed worden besteed.

Diezelfde NDP-fractie keurt alles goed wat de partij/de regering goedgekeurd wil hebben, of het nou in het belang is van de gemeenschap of slechts in het belang van enkelen binnen de partij. De bescherming die de regering ondanks alle misstappen nu al heeft gekregen in de kwestie Alcoa/Suralco laat volgens de politicus hetzelfde zien, maar de burger heeft daar tot nog toe niets van gemerkt. Daar zullen onze kinderen later mee moeten dealen. Ook hier moet partijloyaliteit kennelijk zwaarder wegen dan de gevolgen.

Er was ook geen enkele reden om een lening te nemen om nu een nieuwe ID-kaart te laten maken voor minstens 10 miljoen US-dollars. Toch heeft de regeringsfractie zich na een schijngevecht, verder gewoon gesteld achter de wet. En het einde lijkt nog niet in zicht. We kunnen nu al onze borst nat maken voor hoe het verder zal gaan met het 30% goud-aandeel van Suriname in de samenwerking met IAmGold. Ook kunnen we uitkijken naar verbuigingen van de wet om het verlenen van visvergunningen aan daartoe afgekeurde trawlers mogelijk te maken.

De NDP-fractie heeft zoals gezegd nu 26 zetels in DNA en de partij/regering kan daarmee alles maar dan ook alles goedgekeurd krijgen. En wat zien we tot onze grote schrik gebeuren zo in de race naar de verkiezingen toe? Terwijl het vernietigende effect van misbruik van de meerderheid in DNA door de regeringspartij nu rechtstreeks voelbaar wordt voor de bevolking, dan vragen andere partijen uitgerekend op dit moment aan de kiezer om hen een nog grotere meerderheid in DNA te geven. Tegen de achtergrond van wat er nu gebeurt, moet je wel lef hebben!

De PALU roept de gemeenschap op om in ons aller belang, deze situatie nooit meer te herhalen, om zoveel zetels aan één enkele politieke partij te geven in DNA. We moeten onszelf als samenleving juist beschermen tegen herhaling van het machtsmisbruik dat we nou zien.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten