donderdag 7 maart 2019

'Strategisch plan' moet verkeersveiligheid vergroten....

Wegen, mobiliteit en voertuigen moeten met plan veiliger worden gemaakt en gehouden

Uiteindelijk doel: het aantal aanrijdingen met dodelijke afloop met 30% verminderen ten opzichte van 2016


Het ministerie van Justitie en Politie heeft gisteren in Hotel Torarica een strategisch plan voor verkeersveiligheid gepresenteerd. Met het thema 'Verkeersveiligheid eenieders Verantwoordelijkheid' heeft minister Stuart Getrouw het plan ontvangen van de commissie die daarmee was belast. Met behulp van het plan moeten wegen, mobiliteit en voertuigen veiliger worden gemaakt en gehouden, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 7 maart 2019.

Ook zal er permanente verkeerseducatie worden ingevoerd en wordt er extra aandacht besteed aan kinderen en jongeren. Zij zullen al vroeg een goede verkeersattitude worden aangeleerd. Verder worden gevaarlijke wegsituaties geïdentificeerd en zullen maatregelen worden getroffen om ze veiliger te maken.

Overtreders die een gevaar vormen zullen stevig worden aangepakt. Het gaat om mensen die onder invloed van alcohol rijden, de maximum snelheid overschrijden en rijden door rood licht.
Internationale data tonen, dat het risico op overlijden bij een verkeersongeval groter is wanneer de snelheid groter wordt.

'De plotselinge stijging van het aantal verkeersslachtoffers in 2016, na een gestage daling tussen 2010 en 2015, is aanleiding tot grote bezorgdheid', zei minister Getrouw in zijn toespraak. Nog te veel verkeersdeelnemers overtreden volgens hem de regels. Hij merkte op, dat zijn motivatie om de strijd tegen verkeersonveiligheid aan te gaan, alles te maken heeft met de confrontatie van nabestaanden wiens dierbaren uit hun leven zijn weggerukt en verkeersslachtoffers die er blijvend letsel aan overhouden.

Sharma Lakhisaran, voorzitster van de commissie Verkeersveiligheid, zei dat het menselijk leed dat gepaard gaat bij verkeersongevallen moet worden geminimaliseerd. Daarvoor is een samenhangend activiteitenplan nodig om het maximale rendement te halen. Het plan heeft vijf pilaren die te maken hebben met het veiliger maken van de weg terwijl ook de technische specificaties van voertuigen moeten worden verbeterd en weggebruikers bewuster moeten worden gemaakt. Ook nazorg aan verkeersslachtoffers en het beheer van de verkeersveiligheid, vinden een plek in het document.

Lakhisaran merkte op, dat delen van het plan al worden uitgevoerd, terwijl sommige nog worden voorbereid. Sommige activiteiten zoals voorlichting, educatie, dataverzameling en het aanpakken van de weg, zijn doorlopende acties, benadrukte de commissievoorzitster.

 Het uiteindelijk doel is om het aantal aanrijdingen met dodelijke afloop met 30% te verminderen ten opzichte van 2016. Verkeersdeelnemers zullen verdraagzamer moeten worden en meer rekening met elkaar moeten houden in het verkeer.

Het plan moet zorgen voor een betere coördinatie van sectoren, activiteiten en maatregelen die de verkeersveiligheid vergroten en is uitgezet tot 31 december 2021. De voortrekkers van het project zijn de ministeries van Volksgezondheid en Openbare Werken, Transport en Communicatie en Justitie en Politie. De technische en financiële hulp komt van de PAHO (Pan American Health Organization). De Raad van Ministers heeft het document al goedgekeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten