donderdag 7 maart 2019

Special Olympians dankzij organisatie World Games (!) toch naar Abu Dhabi vertrokken

'Toegezegde Srd 100.000 van ministerie van Sport- en Jeugdzaken nog niet ontvangen'...

Gang van zaken rond vertrek sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders is beschamende blamage voor Surinaamse regering


Het streefbedrag van Srd 500.000 werd niet gehaald, maar dat weerhield de Special Olympians niet ervan om gisteravond de reis naar Abu Dhabi voor deelname aan de World Games voort te zetten. Special Olympics Suriname haalde met medewerking van de gemeenschap en het bedrijfsleven ruim Srd 300.000 op. Ondanks dat daarmee niet alle kosten kunnen worden gedekt, vertrokken de dertien sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders toch uit Suriname, dankzij steun van het organisatiecomité van de spelen. 

'We hebben tickets voor een ieder, dankzij het aanbod van de organisatie, die deels de kosten vanuit Amsterdam naar Abu Dhabi op zich heeft genomen. Wij proberen op allerlei manieren het restantbedrag in orde te krijgen', vertelt Special Olympics Suriname-voorzitter Edward Gessel vandaag, donderdag 7 maart 2019, in de Ware Tijd vanuit Abu Dhabi.


De Surinaamse delegatie zal vanuit Amsterdam in twee groepen afreizen naar de Verenigde Arabische Emiraten: een deel reist via Egypte en de andere groep rechtstreeks. Gessel vloog via Amsterdam en Caïro naar het gastland, een reis van ruim dertig uren. Maar die optie is de goedkoopste.

Gessel doet uit de doeken dat de toegezegde Srd 100.000 van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken nog niet is ontvangen. Zijn organisatie was hierdoor genoodzaakt een lening af te sluiten om dit gat in de begroting op te vangen. 'Wij gaan ervan uit dat wij het geld alsnog krijgen.' Naar verluidt zit het geld vast bij het ministerie van Financiën. 'Ik heb begrepen dat het wordt behandeld als een subsidieaanvraag.' Deze handelswijze stuit Gessel tegen de borst, aangezien de vraag werd gesteld wat er met het geld zal gebeuren indien de delegatie niet meer zou afreizen. 'Dat is een negatieve vraag, want dan begin je ervan uit te gaan dat wij niet meer zullen deelnemen.' Gessel hekelt deze houding van de overheid.

(Bron foto: Stichting Unu Pikin)
Terwijl Gessel druk aan het organiseren en corresponderen was, maakte in Suriname de delegatie zich op voor vertrek vanuit het Frank Cameron Centrum (voorheen SOGK). 'Ik voel me heel goed, omdat ik naar Abu Dhabi kan', reageerde zwemster Rachel Veldkamp met een brede glimlach. Het wordt haar derde deelname aan het mondiale evenement. Vier jaar geleden wist zij goud in de wacht te slepen. 'Dat is wat ik ook nu in mind heb, want ik heb er hard voor gewerkt.' Naar haar zeggen hebben alle sporters zich degelijk voor dit moment voorbereid.

Atleet Juande Vrede: 'Je moet God dankbaar zijn voor zo een kans die niet een ieder krijgt.' Hij zal voor de tweede keer participeren. Vier jaar geleden zat er geen eremetaal voor hem er in. De atleet wil daarin verandering brengen, maar loopt niet te hard van stapel. 'Het zal niet makkelijk zijn, maar ik heb hard getraind om goud te kunnen winnen.'

Special Olympics-hoofdcoach Eduard Held hoopt dat alles goed gaat. De sfeer binnen het team is goed, maar hij durft geen prognoses te doen. 'Elk land is gericht op het behalen van medailles.' Hij wijst er verder op dat een aantal atleten voor de eerste keer aan zo'n groot evenement zullen deelnemen.

Het doorzettingsvermogen van de Surinaamse delegatie is in elk geval niet onopgemerkt gebleven. Volgens Gessel, die de meeting van delegatieleiders heeft bijgewoond, toonde een lid van het organiserend comité bewondering voor Suriname. 'Jullie zijn ook mensen van doorzetting, omdat jullie blijven proberen. Wij hebben bewondering voor jullie, want anderen hebben al eerder opgegeven', zei hij tegen Gessel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten