donderdag 7 maart 2019

Oppositie én coalitie zijn afwezigheid regering tijdens vergaderingen meer dan zat

Santokhi (VHP): 'Maakt u goede afspraken met de regering anders neemt de regering een loopje met het volk'


In De Nationale Assemblee (DNA) hebben oppositie én coalitie donderdag 7 maart 2019 duidelijk gemaakt, dat zij niet tevreden zijn met het feit, dat de regering vaak laat en onvoldoende aanwezig is op vergaderingen. Er moeten vier ministers aanwezig zijn bij een vergadering. 

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi stelde deze kwestie aan de orde. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons had de vergadering moeten schorsen, omdat de regering afwezih was.


NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Santokhi. 'De vergadering is al van tevoren gepland op een bepaald tijdstip, maar soms is er zoveel tijd overheen gegaan, wat doet de regering? We zijn afgestapt van dat de president niet komt, dat de vicepresident niet komt. De coördinerende minister is hier aanwezig die soms niet weet wat het beleid is van de regering. Maakt u goede afspraken met de regering anders neemt de regering een loopje met het volk', stelde Santokhi, gericht aan voorzitster Geerlings-Simons.

Misiekaba: 'We weten dat de regering veel werk heeft te doen, maar de regering heeft ook haar verantwoordelijkheid hier. We hebben niet formeel afgesproken dat de vp niet meer komt, dus wij willen die ook zoveel als mogelijk hier zien.'



Ten aanzien van de president is volgens Misiekaba de afspraak duidelijk, dat hij op de momenten waarbij de grondwet dat uitdrukkelijk aangeeft, dat hij dan wel aanwezig is in DNA. 'We hebben nu anderhalf uur van de kostbare tijd van de samenleving verloren en ik denk dat we nu paal en perk moeten stellen. We vragen u om de zaak zodanig te leiden dat we op tijd kunnen starten. Soms ligt het ook aan ons', sprak Misiekaba.

'De regering is in totaliteit verantwoording schuldig aan het parlement en stuurt ook wetten voor ons. Wanneer we bij elkaar komen dan zijn we niet hier om met elkaar te debatteren, maar om de wetten te behandelen. Ik neem aan, dat wanneer de regering een wet voor ons stuurt dat de regering vol verwachting uitkijkt naar de behandeling in openbare vergadering en dat dus bijhoudt', zei Geerlings-Simons op.

Zij verwacht regelmatig brieven of mails te krijg om te vragen wanneer de wetten worden behandeld en zal deze kwestie nog een keer aankaarten bij de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten