donderdag 7 maart 2019

Colombia vertraagt pogingen om voorwerpen terug te krijgen uit Spaans galjoen San Jose

Colombiaanse president Duque stopt bergingsproces tijdelijk vanwege juridische vragen


Colombia heeft pogingen vertraagd om voorwerpen terug te krijgen uit het Spaanse galjoen San Jose, dat drie eeuwen geleden voor de Colombiaanse kust zonk met tonnen goud aan boord. 


De Colombiaanse president Ivan Duque stopte donderdag 7 maart 2019 het proces tijdelijk nadat het bergingsproces juridische vragen opriep, zoals de vraag of de potentiële schatten kunnen worden gebruikt om de expedities te betalen, meldde de krant El Pais.


Een rechtszaak had het proces van het inhuren van een bedrijf al vertraagd om items te zoeken en boven water te krijgen uit het gezonken schip, dat bijna 2000 voet onder het oppervlak ligt. De lading wordt geacht intact te zijn, omdat het schip zeer snel tot zinken werd gebracht toen de Spaanse vloot in 1708 werd aangevallen door Britse troepen en geen tijd over had om iets te bergen.

Recentelijk vastgelegde beelden van onderwaterrobots tonen tientallen kanonnen die ooit de lading van het schip beschermden. Tijdens de aanval werd één schip verbrand door de Spanjaarden om te voorkomen dat het gevangen werd en een ander schip, de Santa Cruz, overgegeven.


Niettemin kwam een tiental Spaanse schepen veilig aan in Cartagena in wat bekend staat als de Slag bij Barú.

Het wrak van San Jose werd in 2015 gevonden en een Colombiaanse rechtbank oordeelde vorig jaar, dat alle inhoud van het Spaanse schip nu eigendom is van de regering te Bogota, omdat ze nu in  Colombiaanse wateren is.


Toen de San Jose op 8 juni 1708 tot zinken werd gebracht, geloofde men dat deze vol zat met goud, zilver en juwelen die vandaag een waarde zouden hebben van maximaal $ 17 miljard.

National Geographic schatte vorig jaar heeft de waarde zo hoog als $ 20 miljard. Het schip wordt verondersteld een grote lading goud te bevatten die het had opgepikt in Panama, dat oorspronkelijk uit Peru kwam.

In die tijd moest lading uit Zuid-Amerika bestemd voor Spanje worden overgebracht op schepen in Panama .

(Suriname Mirror/UPI/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten