donderdag 7 maart 2019

Politicus vermoord in de Choco-provincie, Colombia

Alizon Mosquera (32) aan handen en voeten vastgebonden en vertoonde tekenen van marteling


Een afgevaardigde van de Assemblee van de Choco-provincie is woensdag 6 maart 2019 vermoord gevonden in het westen van Colombia, waardoor de alarmbel afging inzake de veiligheid rond de verkiezingen van oktober. Twee van de drie campagneassistenten die op reis waren met afgevaardigde Alizon Mosqueram toen hij zaterdag vermist werd, zijn dood aangetroffen in de San Juan-rivier in het zuiden van Choco; de derde ontbreekt nog. 


Een volledig onderzoek is gestart door de lokale autoriteiten en de zoektocht naar een mogelijk vierde lichaam gaat door. Hoewel volksvertegenwoordiger Daniel Trujillo in de krant El Tiempo zei, dat Mosquera 'nog nooit eerder bedreigingen had ontvangen', vertelde de neef van Mosquera tegen de pers dat hij bescherming had aangevraagd bij de Unidad Nacional de Protección, UNP, vanwege de gevaren van zijn werk in Choco.

In de afgelopen drie maanden hebben 107 politieke en sociale leiders geweld tegen hen gemeld: 34 zijn vermoord, volgens de Misión de Observación Electora (MOE), de waarnemers van de verkiezingen in Colombia.



Het lichaam van Mosquera werd gevonden met handen en voeten vastgebonden en vertoonde tekenen van marteling. Mosquera was net begonnen aan zijn politieke campagne voor herverkiezing tot de Choco-Assemblee voor de Partido de «la U». Autoriteiten hebben gezegd dat ze niet weten waarom hij werd vermoord, of door wie.

Wat bekend is, is dat Mosquera zondag zijn huis verliet om zijn verkiezingscampagne voort te zetten met Estivenson Mosquera, een vriend, en twee collega's, Alexander Mosquera en Andres Calvo, warden opgepikt op weg naar het zuiden. Het busje waarin ze reisden werd verlaten en gedeukt gevonden. De lichamen van Estivenson en Alexander Mosquera werden eerder deze week gevonden, waarvan er een was vastgebonden en gemarteld, met twee kogelwonden.



Calvo was op het moment van publicatie nog vermist. Mosquera was 32 jaar oud en had vier kinderen. Hij studeerde psychologie aan de universiteit, terwijl hij werkte voor de Partido Social de Unidad Nacional - een liberale centristische partij - voor wie hij vier jaar had gewerkt.

Choco, aan de Pacifische kust, is een van de armste regio's van Colombia, waar illegale mijnen en routes voor drugshandel zijn, waarvan sommige hevig worden betwist, andere worden gecontroleerd door de ELN-guerrillagroep (Ejército de Liberación Nacional) of de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia).

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten