donderdag 7 maart 2019

Mathoera (VHP) wil onafhankelijk onderzoek om mate van criminaliteit en de schade te meten

Politica ←Mathoera en oud-Korpschef Tjin Liep Shie→ sceptisch over criminaliteits- cijfers ministerie

'Die cijfers worden natuurlijk goed voorbereid, maar het zijn cijfers van de overheid'


Krishna Mathoera, oud-politiecommissaris en VHP-Assembleelid, pleit voor een onafhankelijk onderzoek om de mate van criminaliteit, en de schade die het veroorzaakt, te meten. Humphrey Tjin Liep Shie, ex-korpschef en ex-directeur bij het ministerie van Justitie en Politie, ondersteunt Mathoera hierin. Over de beschikbare cijfers zijn ze sceptisch. Statistieken over de criminaliteit worden nu alleen nog verstrekt bij het ministerie van Justitie & Politie, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 7 maart 2019.

Volgens Mathoera en Tjin Liep Shie liggen de cijfers waarschijnlijk hoger, aangezien de overheid zo weinig investeert in de bestrijding van de criminaliteit. Mathoera heeft dinsdag een inleiding gehouden tijdens een discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh gebouw. Advocate Joan Nibte (politiek leidster PRO) en Tjin Liep Shie, waren deel van het panel. Het thema van de avond was 'Criminaliteit en Veiligheid!!!'.

Mathoera hield een presentatie met onder andere cijfers van 2016 en 2017. De cijfers van het afgelopen jaar heeft ze na schriftelijke aanvraag, na drie weken nog niet gehad, deelde ze mee. De beschikbare cijfers tonen jaargemiddeldes van 23.000 aangiftes, 1.600 overvallen, 35 levensberovingen, 280 zedendelicten (verkrachtingen), 83 verkeersdoden, 10 duizend aanrijdingen, 20 duizend verkeersovertredingen, 6.500 verstuurde dossiers naar het parket, geen duidelijke cijfers over vervolgingen en 3.500 aanhoudingen.

Tjin Liep Shie deelde mee, dat in 2009 een onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd. Hij zei dat nieuwe cijfers een beter beeld zullen scheppen van de huidige situatie. Beleid zal dan ook gerichter zijn. 'Het zou goed zijn als de samenleving investeert in een onafhankelijk onderzoek', merkte hij op. Hij is sceptisch over de beschikbare statistieken. 'Die cijfers worden natuurlijk goed voorbereid, maar het zijn cijfers van de overheid. Op de overheid heeft de politiek invloed. Je moet je goed afvragen of die cijfers wel echt cijfers zijn waarmee je moet werken. Je moet deze cijfers nuanceren met onafhankelijk onderzoek.'

Mathoera stelde, dat de slachtoffers niet alleen fysieke, mentale en financiële schade lijden. Ook het land wordt nationaal en internationaal te schande gezet door de enorme drugsvangsten en de corruptie van bestuurders. 'Het volk wordt drie keer benadeeld. Als slachtoffer, en dan draait het via de belasting ook nog op voor de kosten van opsporing, vervolging, berechting en detentie. En dan word je ook nog benadeeld door bestuurders die of corrupt zijn, of corruptie niet willen onderzoeken.'

Ze heeft aan de hand van de beschikbare cijfers schattingen gemaakt van de schade en deze in geld uitgedrukt. Dat is bij overvallen minimaal Srd 3.2 miljoen, bij inbraken Srd 45 miljoen en bij aanrijdingen Srd 30 miljoen. 'Niemand schijnt geïnteresseerd te zijn in de schade die geleden wordt.' Ze pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek dat ook dit aspect van de criminaliteit vastlegt.

Tjin Liep Shie is ook voorstander van een onafhankelijk onderzoek, zodat de ware omvang van de criminaliteit blootgelegd kan worden. 'Neem nou de bereidheid om aangifte te doen', zei hij. 'Naarmate het vertrouwen in de politie toeneemt, zie je dat de aangiftebereidheid omhoog gaat. Als het vertrouwen daalt, gaat het omlaag. Bij een perceptie van stijgende criminaliteit en het gevoel van ‘men doet toch niets’ is de aangiftebereidheid vrij laag.' Hij voegde eraan toe, dat je hieruit kan concluderen dat de omvang van de criminaliteit veel groter is.

'Dat onafhankelijk onderzoek moet er komen. Het moet periodiek gebeuren, zodat de samenleving kan weten waar we staan en wat te doen.' Het beleid moet ook zodanig zijn dat opeenvolgende ministers zich gaan inzetten om de gestelde doelen te bereiken, ongeacht welke regering aan de macht is, stelde ex-Korpschef Tjin Liep Shie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten