maandag 18 februari 2019

Protesten in Brazilië tegen dood 19-jarige zwarte tiener in supermarkt in chique wijk van Rio

Pedro Henrique Gonzaga gesmoord door bewaker in supermarkt Extra in wijk Barra da Tijuca 



Activisten in heel Brazilië gingen zondag 17 februari 2019 de straat op na de dood van Pedro Henrique Gonzaga, een 19-jarige zwarte tiener die donderdag (14 februari) stierf aan een hartaanval, nadat hij naar verluidt werd gesmoord door een bewaker in de supermarkt Extra in de chique wijk Barra da Tijuca van Rio de Janeiro. 

Honderden demonstranten, die zich identificeerden als Black Lives Matter in Brazilië, stonden buiten de supermarkt Extra waar het incident plaatsvond terwijl ze de naam Gonzaga scandeerden.



'Er is nog nooit een Black Lives Matter beweging in Brazilië geweest vergelijkbaar met de Verenigde Staten', riep Rene Silva, een van de organisatoren van het protest. 'Dit jaar denk ik dat het vaker zal gebeuren, omdat de zwarte gemeenschap meer en meer verenigd is.'

Soortgelijke protesten vonden ook plaats in het weekend in São Paulo, Belo Horizonte, Fortaleza en Recife.

Het incident vond plaats afgelopen donderdag in de Extra supermarkt toen Gonzaga in bedwang werd gehouden door bewaker Davi Ricardo Amâncio. Videobeelden laten zien dat Amâncio languit op Gonzaga ligt en niet lijkt te bewegen.



Omstanders kunnen worden gehoord die tegen Amâncio zeggen Gonzago te laten gaan, met een vrouw schreeuwend, 'hij is hem te stikken'.

Gonzaga was bewusteloos en werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij uiteindelijk overleed. Volgens onderzoekers vertelde Amâncio de politie, dat Gonzaga probeerde het geweer van de bewaker te grijpen en herhaaldelijk zei: 'Ik ga doden! Ik ga moorden!.'
Amâncio beweert, dat hij Gonzaga in bedwang hield en alleen zijn gewicht boven op hem liet rusten en niet in zijn nek drukte of hem stikte. Amâncio werd ter plaatse gearresteerd, maar werd de volgende dag op borgtocht vrijgelaten.


In een verklaring stelt de supermarktketen Extra, dat 'het geen enkele daad van geweld en excessen accepteert en alle vormen van racisme verwerpt'. Zij voegde daaraan toe, dat het 'niet is vrijgesteld van de verantwoordelijkheden van wat zich heeft voorgedaan' en dat het 'alle belang erbij heeft dat een en ander wordt opgehelderd.... We werken samen met de autoriteiten om alle beschikbare informatie te verstrekken.'


(Suriname Mirror/Brasil247/The Rio Times/Correio Braziliense/Folha de Sao Paulo/Twitter/ YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten