maandag 18 februari 2019

Vier Europese parlementsleden bij aankomst in Venezuela toegang tot land geweigerd

(Bron foto: Twitter)
Esther de Lange (CDA): ‘Dit zal ongetwijfeld consequenties hebben’


Vier Europese parlementsleden zijn zondag 17 ebruari 2019 bij aankomst in Venezuela de toegang tot het land geweigerd. Een van de vier parlementariërs die werd weggestuurd is de Nederlandse Esther de Lange (CDA). ‘Dit zal ongetwijfeld consequenties hebben’, reageert De Lange in een bericht op Twitter. ‘We kwamen hier niet om te provoceren, maar om te kijken hoe het met de medische hulpgoederen gaat en om te pleiten om humanitaire steun toe te laten.’ 

De delegatie was in het bezit van diplomatieke paspoorten en naar Venezuela afgereisd op uitnodiging van de Asamblea Nacional inclusief de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, die volgens een tweet van De Lange op de delegatie stond te wachten buiten de luchthaven.



De vier werd de toegang tot het land geweigerd en op de eerste vlucht terug naar Madrid het land uitgezet.


Oppositieleider Juan Guaidó verklaarde zichzelf op 23 januari interim-president, maar Nicolás Maduro is nog steeds de officiële president. Die wil geen hulp toelaten, omdat hij ontkent dat zijn land in crisis is. Guaidó wil toch proberen om de hulpgoederen het land in te krijgen. ‘Het leger heeft één week tijd om het juiste te doen. Zullen jullie aan de kant van jullie familie staan?

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela heeft hij de delegatie een paar dagen geleden al gewaarschuwd dat de Europarlementariërs het land niet zouden inkomen. 'Ik heb ze gezegd om weg te blijven om een provocatie te voorkomen.'


De Venezolaanse regering zegt verder dat de Europeanen van plan waren om Juan Guaidó te ontmoeten.
Het is erg onrustig in Venezuela, en de spanningen lopen nog hoger op sinds de verkiezingen van 10 januari. Toen werd Maduro beëdigd voor een tweede termijn, maar de internationale druk om af te treden neemt toe. Het land kampt met een tekort aan voedsel en medicatie. De Venezolaanse economie ligt in puin, geld is niets meer waard, van gezondheidszorg is amper nog sprake, de criminaliteit stijgt en drie miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor de ellende.



(Suriname Mirror/Twitter/NOS/Politico/www.jn.pt/De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten