dinsdag 24 december 2019

Owru Yari-festiviteiten toch tot zes uur 's middags....

Organisatoren komen terug op eerder besluit om om vijf uur te stoppen


De Owru Yari-festiviteiten in de binnenstad stoppen toch niet om vijf uur ’s middags. De organisatoren hebben groen licht gekregen om tot zes uur door te gaan, net zoals voorgaande jaren. Dit bevestigt Conrad Issa, die betrokken is bij de Owru Yari-viering in de binnenstad, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 december 2019. 

Het besluit om de activiteiten om vijf uur 's middags te beëindigen was gezamenlijk genomen in de overleggroep van het Owru Yari-feest bestaande uit districtscommissaris Mike Nerkust, organisatoren, brandweer en politie. Achteraf leken de organisatoren het hiermee niet eens te zijn, vermoedelijk omdat veel burgers op sociale media kritiek hebben geuit.

Nerkust had eerder gezegd, dat hij er geen moeite mee heeft dat de festiviteiten langer duren. Het idee om eerder te stoppen kwam volgens hem van de organisatoren zelf. Zij zouden hierdoor genoeg tijd hebben om het afval op te ruimen voordat de politie de wegen weer zou openstellen.

De overleggroep heeft voor de veiligheid van feestvierders maatregelen genomen. Het podium dat traditioneel elk jaar op de hoek van de Dominee- en Jodenbreestraat staat, wordt verplaatst naar de hoek van de Jodenbree- en Keizerstraat. 'We willen hierdoor dat de massa zich gaat verspreiden. Mocht zich een calamiteit voordoen in de Domineestraat, dan moeten de mensen gemakkelijk uit de drukte kunnen komen', zegt Issa.

De andere podia, zoals op de hoek van de Dominee- en Steenbakkerijstraat, worden gehandhaafd. De soundtruck van South South West, die traditiegetrouw door de Domineestraat reed, krijgt een andere route. Wanneer de truck in de straat is, drukken feestgangers zich tegen elkaar aan en soms raken mensen - vooral ook kinderen - bekneld of komen in ademnood. 'Er zijn genoeg incidenten die de maatregel rechtvaardigen, maar ik vind het jammer voor de soundtruck, omdat de band behoort tot de mensen van het eerste uur die elk jaar de feestsfeer verhogen', zegt Issa.

Cedric Menig, communicatiemedewerker van het Rode Kruis, wil niet ingaan op de vraag of de veiligheidsmaatregelen terecht zijn. Er zullen medewerkers van zijn organisatie tijdens het oudejaarsfestival op diverse plekken in de binnenstad zijn. 'Op de eerste plaats, moet iedereen zorgen voor zijn eigen veiligheid', aldus Menig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten