dinsdag 24 december 2019

Surinaamse vissers vingen in 2019 aanzienlijk minder vis dan voorgaande jaren

Visserscollectief: 'We hebben duidelijk klimaatverandering gemerkt'


Er is dit jaar drastisch minder vis gevangen dan in voorgaande jaren. Dit is onder meer te wijten aan de weersomstandigheden, zegt Mark Lall van het Visserscollectief, vandaag, dinsdag 24 december 2019, in de Ware Tijd. 

'We hebben duidelijk klimaatverandering gemerkt. Nu, met de regen, is er sprake van sterke wind voor de kust waardoor er moeilijk kan worden gevist.' 

Toch kijken de vissers over het algemeen terug op een goed jaar. Dit komt onder andere, omdat de sector in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) redelijke vorderingen heeft gemaakt in beleid en bij ordening. Lall is hier tevreden over en schrijft dit vooral toe aan de vervanging van minister Lekhram Soerdjan door Rabin Parmessar ruim een half jaar geleden.

'Met overleg lukt het wel om stappen voorwaarts te maken en natuurlijk hebben de vissers ook hun ondersteuning gegeven.' Er zijn nog zaken die moeten worden aangepakt, maar Lall is tevreden over de aanzet die is gegeven voor onder meer de ordening en verduurzaming van de sector. De vissers roepen hier al jaren om, zodat het voortbestaan van de branche gegarandeerd kan zijn.

'Er is een start gemaakt dit jaar en wij hopen dat in 2020 de bal echt aan het rollen komt vooral als het gaat om het vergunningenbeleid.' Het is volgens Lall onverantwoord om in een kleine vijver meer vissers dan vissen te hebben. Hij vindt dat er rekening moet worden gehouden met het visbestand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten