dinsdag 24 december 2019

Wayne Telgt weer vrijj man

Hof van Justitie gelast invrijheidstelling Telgt


De aanhouding van Wayne Telgt is opgeheven door het Hof van Justitie. Zijn raadsman, Benito Pick, bevestigt vanmiddag, dinsdag 23 december 2019, op Starnieuws, dat hij een verzoekschrift had ingediend bij het Hof van Justitie om de detentie op te heffen, op basis van artikel 61 van het Wetboek van Strafvordering.

'Artikel 61
1. Het bevel tot voorlopige hechtenis kan door het Hof van Justitie worden opgeheven. Het Hof kan dat doen ambtshalve dan wel op het verzoek van de verdachte of diens raadsman. Een bevel tot gevangenhouding of tot gevangenneming kan mede op de vordering van de vervolgingsambtenaar worden opgeheven.
2. Het Hof beslist zo spoedig mogelijk. Het is zoveel mogelijk samengesteld uit rechters die niet over het bevel tot voorlopige hechtenis hebben geoordeeld.
3. De verdachte die voor de eerste maal de opheffing verzoekt, wordt, tenzij het Hof reeds aanstonds tot inwilliging besluit, op het verzoek gehoord, althans opgeroepen.
4. De verdachte op wiens verzoek om opheffing afwijzend is beslist, kan niet eerder dan dertig dagen na de dagtekening van die beslissing opnieuw een verzoek om opheffing doen.'

Pick zegt dat zijn cliënt op vrije voeten is gesteld. De bewaring die gelast was door de rechter-commissaris is opgeheven door het Hof van Justitie. Dit houdt in dat Telgt niet in een cellenhuis hoeft te blijven in afwachting van het verdere verloop van dit proces.

Telgt werd op 13 december in verzekering gesteld op beschuldiging van aanranding van een minderjarig meisje (16). Hij is na verhoor in verzekering gesteld.

Afgelopen week werd Telgt voorgeleid bij een Hoofdofficier van Justitie die zijn aanhouding rechtmatig heeft bevonden. Ook de rechter-commissaris vond de aanhouding van Telgt rechtmatig en haar de aanhouding verlengd met dertig dagen. Hiertegen is de advocaat van Telgt in beroep gegaan bij het Hof van Justitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten