dinsdag 24 december 2019

Bewoners diverse dorpen te Brokopondo ageren tegen uitgifte goudconcessie

(Bron foto: NII)
'Dorpelingen worden door concessie verstoord in hun leef- en woongebied'

'Vrouwen kunnen niet meer naar hun kostgrondjes'


Mensen van verschillende dorpen in Brokopondo protesteren tegen de uitgifte van een goudconcessie in het district. Zij willen dat de concessie wordt ingetrokken. Vertegenwoordigers van de dorpen Dreypada, Tapoeripa, Asigron, Boslanti en Compagnie hebben zich beklaagd bij minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 23 december 2019.

De bewindsman heeft de mensen gevraagd zich kalm te houden en heeft toegezegd dat hij de kwestie zal bespreken met zijn collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen.

Delegatieleider basya Ruben Pina van Tapoeripa heeft de minister te kennen gegeven, dat de dorpelingen door de uitgifte van de concessie verstoord worden in hun leef- en woongebied.

'Vrouwen kunnen niet meer naar hun kostgrondjes, omdat zij van de concessiehouder het gebied waarin zij planten, binnenkort moeten verlaten. Een aantal kostgrondjes zou al zijn vernietigd tijdens de voorbereidende activiteiten om de concessie in bedrijf te brengen. Hierdoor zullen de vrouwen inkomsten mislopen en hun gezinnen niet meer kunnen voorzien in het hoognodige. De vrouwen hebben kinderen die ze geld moeten geven om naar school te gaan. De mannen die in de omgeving doen aan kleinschalige goudwinning om hun gezinnen te onderhouden, moeten het gebied ook verlaten. We zijn radeloos', aldus basya Pina tegenover de minister en zijn staf.

Uit de informatie en documenten die zijn verzameld, blijkt dat enkele dorpen vallen binnen de grenzen van de concessie. De delegatieleider noemt dit ‘zeer ernstig en een bedreiging van de lokale gemeenschappen'. De basya hoopt dat de mijnactiviteiten die in voorbereiding zijn, voortijdig worden onderbroken.

'We willen niet de ellende meemaken, die andere dorpen in het district hebben meegemaakt', zei Pina.

De minister heeft na de delegatie te hebben aangehoord, onderkend dat de situatie zorgwekkend is. Hoewel de uitgifte van concessies niet onder zijn ministerie vallen, wil minister Dikan zich wel inzetten voor een oplossing. Hij heeft de dorpelingen gevaagd om zich ook te wenden tot minister Akiemboto. De bewindsman heeft de gelegenheid aangegrepen om te wijzen op het belang van het veiligstellen van de grondenrechten bij wet en de inspanningen die gepleegd worden om dat vraagstuk landelijk op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten