dinsdag 24 december 2019

DSB-directeur Coutinho: 'De rechter in Nederland heeft ons gelijk gegeven'

'DSB beraadt zich komende periode over eventuele vervolgstappen'


In de rechtszaak van de Surinaamse banken DSB, Finabank en Hakrinbank tegen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft het recht gezegevierd. Zo reageert Steven Coutinho, directeur bij De Surinaamsche Bank (DSB), op de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland in Haarlem, die dinsdag 24 december 2019 heeft beslist dat de Surinaamse banken het geld, dat in april 2018 in Nederland in beslag werd genomen, moet worden terug gegeven. 

'Het is altijd heel duidelijk geweest dat de Surinaamse banken het aan het rechte eind hadden. We hebben nooit opgegeven en we hebben niet geschikt met het OM, omdat er niets mis was met de geldzending. Nu heeft de rechter in Nederland ons gelijk gegeven', zegt Coutinho.

Bij DSB, Finabank en Hakrinbank heerst een uitgelaten sfeer na de uitspraak van de rechtbank. De DSB-topman is blij dat Suriname deze zaak heeft gewonnen. 'Het is een mooie uitspraak, niet alleen voor de banken, maar ook voor Suriname. De wolken zijn nu verdwenen', zegt Coutinho.

DSB gaat zich de komende periode beraden over eventuele vervolgstappen in deze zaak. Nu vindt hij het evenwel 'te vroeg na de uitspraak' om te praten over een eventuele schadeclaim tegen Nederland voor de imagoschade die zijn bank heeft opgelopen door de inbeslagname.

Intussen heeft het OM de banken en vijf cambio's als verdachten aangemerkt in een zogenoemd witwasonderzoek.

Het beslag was, aldus de rechtbank, in strijd met het internationaal publiekrecht, het volkenrecht en daarom s de teruggave van het geld gelast. In het kader van een onderzoek naar onregelmatigheden in zendingen contant geld via vrachtlijnen van Schiphol viel het op, dat dergelijke geldzendingen plaatsvonden vanuit Suriname naar Hongkong via Schiphol.

In april 2018 werd een geldzending van 19.5 miljoen aangehouden en in beslag genomen. De handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname dienden medio dit jaar een klaagschrift in bij de rechtbank om het beslag te doen opheffen. Nu heeft de rechtbank in hun voordeel gevonnist.

Een comparitie die de rechter had voorgesteld mislukte, omdat het OM het leeuwendeel van het in beslag genomen bedrag wilde hebben om de zaak af te wikkelen. De handelsbanken gingen niet akkoord en eisten al het geld terug, waardoor de comparitie mislukte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten