dinsdag 24 december 2019

Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) vindt dat Bouterse moet aftreden als president

PRO eist Assemblee-vergadering over kwestie positie Bouterse

Partij wil eventueel vergadering via Kort Geding afdwingen


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) vindt dat Desi Bouterse moet aftreden als president nu hij door de Krijgsraad is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

In onderstaande brief aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons van maandag 23 december 2019, vraagt Gerold Sewcharan, voorzitter van PRO, haar een vergadering uit te schrijven hierover, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 24 december 2019.

Indien binnen een week geen bevestiging komt, zullen er rechtsmaatregelen worden getroffen tegen de Assembleevoorzitster. Er zal een vordering in Kort Geding ingediend worden tegen Geerlings-Simons om de vergadering alsnog uit te schrijven. Het agendapunt van de uit te schrijven vergadering moet volgens de PRO zijn 'Nemen van het besluit tot tussentijds doen aftreden van de heer D.D. Bouterse als president van de Republiek Suriname'.

De politieke organisatie hoopt dat een gerechtelijke procedure niet gevoerd hoeft te worden en kijkt uit naar het uitschrijven van de vergadering door de Assembleevoorzitster. Zij vertegenwoordigt De Nationale Assemblee in en buiten rechte.

De vergadering is volgens Sewcharan nodig in het belang van het volk. In de brief wordt erop gewezen, dat verzet is aangetekend door Bouterse tegen het vonnis van de Krijgsraad. Ondanks het verzet behoudt het vonnis zijn rechtskracht en overige implicaties volledig, benadrukt Sewcharan. 'Zolang er geen andere rechterlijke beslissing is gevolgd, inhoudende de vernietiging van het vonnis van de Krijgsraad van 29 november 2019, staat dit vonnis dus volkomen overeind en dienen wij het met z'n allen te respecteren, alsook de rechtsgevolgen ervan', schrijft Sewcharan, die advocaat is.

Om tot president te kunnen worden gekozen, moet de kandidaat geen handelingen hebben verricht tegen de Grondwet. Nu is in rechte komen vast te staan dat Bouterse in strijd heeft gehandeld met de Grondwet, staat in de brief. De Grondwet stelt in artikel 14, dat eenieder recht heeft op leven. Bouterse is veroordeeld samen met anderen vijftien personen, opzettelijk het leven te hebben ontnomen. 'Hij heeft derhalve in strijd met de Grondwet gehandeld', concludeert de PRO.

Er worden in het schrijven meer zaken aangehaald die strijdig zijn met de Grondwet. Bouterse is met de veroordeling van medeplegen van moord niet in staat het belang van de Surinaamse natie te dienen. Op geen enkele wijze, meent Sewcharan. 'Bovendien kunnen wij, nu wij ons als volk van Suriname onderworpen hebben aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens zoals die op 10 december 1948 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is aangenomen, onszelf niet doen uitdragen door een van medeplegen van moord veroordeelde persoon.' 

De PRO voert aan, dat in artikel 74 van de Grondwet staat dat de Assemblee tot taak heeft het nemen van het besluit tot het tussentijds doen aftreden van de president.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten