vrijdag 1 november 2019

Vicepresident Adhin: 'Agrarisch industriepark is een honderd procent staatsbedrijf'

'Deskundigen uit Israël verzorgen uitgebreide presentatie over het project'


Het door de regering op te zetten agrarisch industriepark is een honderd procent staatsbedrijf. Dit industriepark, dat met kennis van de LR Group uit Israël zal worden opgezet, heeft volgens vicepresident Ashwin Adhin logischerwijs daarom ook een staatsgarantie nodig. De vicepresident zei dit gisteren in het parlement, na opmerkingen van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien tijdens de plenaire behandeling van de ontwerpwet tot wijziging van de Wet op de Staatsschuld, zo schrijft vandaag, vrijdag 1 november 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Adhin zei, dat het agrarisch industriepark ook alle financiering kan krijgen. Volgens hem wordt hiermee voor de hele landbouwsector geïnvesteerd, terwijl voor het industriepark na vijf jaren de optie aanwezig is volledig of deels te privatiseren. In het project zal een lening van 66 miljoen euro worden gestopt en de vicepresident vroeg zich af of er ooit in de geschiedenis een regering is geweest die zo'n bedrag voor de landbouw én de landbouwers heeft gegeven.

Kijk en luister vanaf 32:50 


De vicepresident merkte op, dat het agrarisch industriepark tot diversifiëring van de economie zal leiden. Het is een honderd procent staatsbedrijf waarvan de LR Group uit Israël, als kenniseconomie, voor vijf jaren in investeert met zijn expertise en technologie. LR Group zal dus voor vijf jaren het management hebben, aangevuld met Surinaamse deskundigen. Het gaat om ruim 1.200 landbouwers waarmee een contract zal worden gesloten en het bedrijf ontvangt netto 25%, nadat alle boeren zijn uitbetaald.

Adhin gaf te kennen, dat deskundigen uit Israël komende week in Suriname arriveren en een uitgebreide presentatie over het project zullen houden voor het parlement en overige actoren.

Vijf jaar nadat het agrarisch industriepark van de grond is gekomen in Suriname zal men vertrekken, maar niet alvorens Surinamers getraind zijn om zelf aan de slag te gaan. Dit zal via een op te richten Center of Excellence gebeuren. Volgens Adhin gunt de regering de landbouwers deze ontwikkeling. Hij zegt dat landbouwers lang genoeg onder druk zijn geweest, terwijl tussenhandelaren of opkopers altijd hun marges bepaalden. Adhin stelde verder, dat de onderdrukking van de kleine landbouwers ergens gaat stoppen en dat de doorbraak zal plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten