vrijdag 1 november 2019

Taptoe bij viering 44 jaar onafhankelijkheid wordt 'een waar spektakel'

(Bron foto's: NII)
Taptoe vindt plaats 22 november in het André Kamperveen Stadion


'De taptoe in het kader van de viering van 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid zal een waar spektakel worden.' Zo belooft het Surinaams Nationaal Leger bij monde van majoor Faried Ilahibaks donderdag 31 oktober 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). De taptoe wordt vrijdag 22 november gehouden in het André Kamperveen Stadion. 

Waarschijnlijk zal het leger van Frans-Guyana weer van de partij zijn. De taptoe, die uitsluitend een militaire aangelegenheid is, was aanvankelijk gepland voor vrijdag 15 november, maar het stadion is op die dag in gebruik vanwege interlandvoetbal.

Het betreft de derde editie sinds 2015 toen de taptoe bij 40 jaar Srefidensi voor het eerst weer na jaren werd gehouden. Daarna volgde een tweede in 2017 en dus de derde op 22 november. Vanaf de onafhankelijkheid in 1975 zou het de zevende taptoe moeten zijn, met onder meer twee edities gedurende de militaire periode en een na het democratiseringsproces in 1995.

Ilahibaks zegt, dat het van tijd tot tijd echt nodig is om het publiek te laten zien waarmee de militairen bezig zijn. De voorbereidingen naar deze activiteit toe zijn al een maand gaande. Om het geheel vlot te doen verlopen heeft de legerleiding besloten de militairen van de laatste elementaire algemene opleiding, speciaal voor de taptoe bij elkaar te houden. Pas hierna zullen zij onderverdeeld worden over de diverse eenheden.

Terugblikkend op de vorige taptoe zegt Ilahibaks, dat het toen om een volle bak ging. Hij verwacht ook dit keer een volle bak. Het gaat er volgens hem om dat het publiek komt genieten van mooie militaire acties, zodat bij jonge mannen en vrouwen de interesse voor het leger wordt opgewekt.

Ilahibaks legt uit, dat het leger er niet alleen is voor beschermen van het land, maar ook sociaal bezig is en doet aan welzijnszorg. Het ontstaan van de taptoe is gebaseerd op het verhaal dat militairen zich voor vertier tot in de late uren in bars ophielden. Er werden dan een tamboerijn en hoornblazer erop uitgestuurd om de in beschonken toestand verkerende manschappen marcherend terug naar de kazerne te begeleiden.

Thans met de taptoe laten militairen bij de invallende schemering zien wat zij allemaal kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten