vrijdag 1 november 2019

Eerste lading erts uit IAmGold's Saramacca-concessie naar Rosebel verwerkingsfaciliteit vervoerd

(Bron foto: IAmGold)
'Enorme prestatie om binnen drie jaar van exploratie naar exploitatie te gaan'


De eerste hoeveelheid erts uit de open mijn van de Saramacca-concessie van IAmGold is gisteren naar de Rosebel verwerkingsfaciliteit vervoerd. 

Met het doorknippen van een lint gaven minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en IAmGold CEO Stephen Letwin het startsein voor het eerste transport, waarna twee, met Saramacca erts geladen Haulmax trucks, naar de Rosebel raffinaderij reden. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 1 november 2019.



Het Saramacca-project is een samenwerking tussen Rosebel Gold Mines en de Suriname. Rosebel heeft een belang van 70% en de Staat 30%. De samenwerking voor het exploiteren van het concessiegebied tussen Rosebel en de Staat is drie jaar geleden gestart.

'Het is een enorme prestatie om binnen drie jaar van exploratie naar exploitatie over te gaan, waarbij ook nog eens een volledige milieu en sociale effectenstudie heeft plaatsgevonden. Dit getuigt van visie en geloof in geweldige toekomstmogelijkheden voor Rosebel en diens stakeholders', aldus het bedrijf in haar persbericht (zie hierboven).

Projectmanager Simón Beaulieu bedankte het projectteam voor zijn enorme inzet en doorzettingsvermogen alsook de lokale gemeenschappen voor de ondersteuning die zij hebben geboden bij het realiseren van de gestelde doelen voor het project, waaronder de bouw van de Saramacca satellietmijn en de constructie van de haulroad. 'Dit is het resultaat van effectief en efficiënt samenwerken.'

Martin Beauséjour, General Manager van Rosebel, ziet het Saramacca-project als een strategisch vermogensbestanddeel voor IAmGold, aangezien hiermee de levensduur van de Rosebel operations is verlengd. Rosebel zal hierdoor nog vele jaren werkgelegenheid en zakelijke kansen in Suriname blijven bieden. Daarnaast ontsluit dit project meer potentiële ontwikkelingskansen op de Saramacca-trend.

Letwin: 'We zijn onze belofte nagekomen om het eerste erts van de Saramacca concessie in het vierde kwartaal van 2019 af te leveren bij de Rosebel verwerkingsfaciliteit, dit nadat wij vorig jaar de officiële goudreserves hebben gepubliceerd. Wij zijn doende het Saramacca-project volledig op te starten en anticiperen het moment dat de mijn volledig in productie is.'

'Dit is een dag voor de Rosebel gemeenschap om trots op te zijn. Met een partnerschap van meer dan 15 jaar met IAmGold, is het verheugend om getuige te zijn van de bijdrage van de nieuwe Saramacca-mijn aan de lokale economie en wij hopen dat er veel meer van zulke ontdekkingen zullen worden gedaan. lk ben onder de indruk van IAmGold's committering aan veilig en verantwoord mijnen in ons land Suriname, waarden die ik en ons volk delen. Onze lokale gemeenschappen hebben voordeel aan de banen die gecreëerd zijn, waarbij mensen elke dag naar het werk gaan in de mijnen, en wel op een veilige manier. Wij zijn ook verheugd om de verdergaande committering van IAmGold aan de lokale economische ontwikkeling te constateren, middels het nieuw ingestelde Gemeenschapsfonds', zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen.

Na de Saramacca-ceremonie en slotredes werd ter ere van 15 jaar commerciële productie in 2019 het 'Rosebel Community Fund' gelanceerd. Het primaire doel van de stichting is om op een meer gestructureerde wijze bij te dragen aan duurzame gemeenschapsontwikkeling voor de Surinaamse samenleving in het algemeen, maar meer in het bijzonder de gemeenschappen waar Rosebel actief is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten