vrijdag 1 november 2019

Minister Hoefdraad: 'Er is ruimte van tientallen miljoenen om op basis obligoplafond te lenen'

'Er wordt geen US$ 550 miljoen geleend tegen geaccumuleerde rente van 18%, het is totale onzin'


De vergadering van De Nationale Assemblee gistermiddag en -avond over de wijziging van de Wet op de Staatsschuld is vanochtend, vrijdag 1 november 2019, rond half twee verdaagd naar twaalf uur vanmiddag.  Deskundigen hebben wat meer ruimte nodig om wijzigingen aan te brengen in de initiatiefwet, ingediend door de NDP-fractieleider Amzad Abdoel, zo schrijft Starnieuws.

Er zijn reeds diverse aanpassingen aangebracht. De oppositie vindt dat door deze wijzigingen de wet wezenlijk is veranderd. De goedkeuring van de wet betekent volgens de oppositie straffeloosheid bij overtreding van het leenplafond. Het volk wordt verder in armoede gedompeld door het leengedrag van de regering, zeggen de tegenstanders.


De coalitie stelt dat met de wijzigingen de wet niet voor meerdere interpretatie vatbaar is. Bovendien krijgt de regering de mogelijkheid om het goedgekeurde beleid in de begroting uit te voeren. Het gaat juist om de ontwikkeling van land en welzijn van het volk, benadrukten coalitieleden.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordde op vragen van Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) dat er nog ruimte is van tientallen miljoenen om op basis van het obligoplafond te lenen. De marge is echter klein en het gaat om een ingewikkeld proces. Hij legde uit, dat de regering voor het overgrote deel - tussen 80 en 90% - concessionele leningen aangegaan is bij bevriende landen en multilaterale instellingen. Er wordt zo min mogelijk geleend op de kapitaalmarkt.

De bewindsman ontkende categorisch de bewering van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi dat US$ 550 miljoen geleend wordt tegen een geaccumuleerde rente van 18%. 'Het is totale onzin. Het klopt niet', stelde Hoefdraad. Hij ontkende, dat er deals zijn gesloten afgelopen maand toen hij in Washington was voor het bijwonen van de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds/Wereldbank.

Santokhi bracht in herinnering, dat president Desi Bouterse zelf heeft aangegeven dat over leningen onderhandeld werd. Hoefdraad zei hierop, dat hij vaker besprekingen voert met potentiële investeerders of banken, maar pas als er concrete voorstellen hieruit uitrollen, kunnen er mededelingen over gedaan worden.

De wetswijziging maakt dat de minister van Financiën niet meer strafbaar is als het leenplafond wordt overschreden. Hij mag lenen om het beleid dat goedgekeurd is in de begroting uit te kunnen voeren. Over andere leningen moet de minister nog steeds toestemming van De Nationale Assemblee.

Coalitieleden benadrukten dat de wetswijziging geen blanco cheque is voor de minister om onbeperkt te kunnen lenen. Het beroep op de initiatiefnemer om de wet in te trekken en ook te luisteren naar de roep van grote delen van de samenleving, was tevergeefs. Benadrukt werd dat de leningen nodig zijn om de productie te stimuleren en de kwaliteit van het leven van burgers te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten