vrijdag 1 november 2019

Centrale Bank draait besluit DSB terug om alleen eigen cheques te accepteren

DSB-directeur: 'Cheques zijn niet meer van deze tijd en zijn fraudegevoelig'


De Centrale Bank van Suriname heeft de maatregel van DSB (De Surinaamsche Bank) om met ingang van gisteren slechts haar eigen cheques te accepteren teruggedraaid, maar de bank wil op termijn cheques tot het verleden laten behoren. 

'Cheques zijn niet meer van deze tijd en ze zijn fraudegevoelig', zegt bankdirecteur Steven Coutino vandaag, vrijdag 1 november 2019, in de Ware Tijd.

Woensdag ontstond onrust toen de bank bekend maakte, dat haar cheques slechts bij haar eigen kantoren konden worden ingediend. Vooral zakenlui, die gewend zijn cheques van verschillende banken over en weer aan te bieden, roken onraad.

Coutino erkent achteraf, dat het misschien niet zo'n goed idee was om onaangekondigd de maatregel te nemen. Echter, zijn bank neemt het initiatief om geleidelijk aan af te rekenen met cheques. Er is binnen de bankensector over gesproken en een aantal banken is het volgens Coutino ermee eens om dit uit te faseren.

Bij het over en weer accepteren van cheques worden ze 'gecleared'. Er is weliswaar een periode van drie dagen om na te gaan of de cheque gedekt is, maar er sluipt weleens een ongedekte cheque door het systeem. Dat was recent weer het geval, aldus de Ware Tijd, en het ging om een fors bedrag. Dit was naar verluidt de druppel die de emmer voor DSB deed overlopen. Zonder op het specifieke geval in te gaan, onderkent Coutino het probleem. 'Je hebt inderdaad malafide mensen.'

Daarnaast gebeurt het nalopen en verwerken van de cheques handmatig, wat erg inefficiënt is. Coutino geeft aan, dat zijn bank digitale platformen heeft die de klant sneller en veiliger van dienst kunnen zijn. In zijn algemeenheid vindt hij dat het er moderner aan toe moet gaan, waardoor bij banken veel minder mensendrukte moet zijn.

De bank gaat in de komende periode het publiek benaderen met informatiecampagnes en ondersteuning verlenen door hen wegwijs te maken in het gebruik van digitale mogelijkheden die er nu al zijn. Immers de mogelijkheden zijn er, maar er wordt er te weinig gebruik van gemaakt. 'Wij nemen hierin het voortouw', aldus de bankdirecteur. Hij geeft aan, dat in veel landen cheques niet meer in gebruik zijn en hij wil dat ze ook hier spoedig tot geschiedenis verworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten