vrijdag 1 november 2019

Braziliaanse marine zendt meer schepen in poging olieramp te voorkomen in unieke koraalriffen Abrolhos Archipelago

Mogelijke doorbraak in onderzoek naar de oorzaak van het mysterieus olielek

Autoriteiten richten pijlen op onder Griekse vlag varend schip


Met mysterieuze olievlekken die nog steeds langs de Braziliaanse kust zichtbaar zijn, stuurde de Braziliaanse marine donderdag 31 oktober 2019 meer schepen om te proberen de vervuiling van unieke koraalriffen van het mariene park Abrolhos Archipelago, een oase van biodiversiteit in de Zuid-Atlantische Oceaan, te voorkomen. 

Mariene biologen waarschuwen, dat het dikke slib van ruwe olie dat de afgelopen twee maanden langs 2.500 kilometer strand is aangespoeld, een verwoestende impact zou hebben op de vijf kleine eilanden van Abrolhos.


De marine, die twee fregatten inzette om lid te worden van een taskforce van 10 schepen, zei dat olie donderdag aan land kwam in Belmonte in de staat Bahia, slechts 235 kilometer ten noorden van de archipel. 'Het zou een grotere milieuramp zijn die we tot nu toe op het strand hebben gezien', zei Yara Novelli, professor aan het Oceanography Institute van de Universiteit van Sao Paulo. 'Abrolhos is een van de hotspots van de Zuid-Atlantische Oceaan, met een ongelooflijke biodiversiteit en koraalsoorten die daar alleen bestaan', zei ze telefonisch. Novelli zei, dat de olievlekken zo lang op zee naar de kust zijn gedreven, dat de ruwe olie een dikke massa is geworden en heel moeilijk te verwijderen is uit de riffen.

Brazilië heeft tot nu toe 2.000 ton slib van stranden verzameld tijdens opruimingsinspanningen, terwijl het werkt aan het rehabiliteren van vogels en zeeschildpadden bedekt met dikke ruwe olie.

Brazilië moet nog zeker vaststellen waar de olie vandaan komt. Marinecommandanten geloven dat het vanaf ongeveer 500 of 600 mijl naar binnen is gedreven en de meest waarschijnlijke oorsprong was een schip-tot-schip-overdracht op volle zee die misging.

De slicks zijn moeilijk te herkennen uit de lucht, omdat ze net onder het wateroppervlak bewegen vanwege de zware dichtheid van de watergemerkte olie. Brazilië is op zoek naar de tanker die de olie mogelijk heeft geloosd en heeft de mogelijkheden beperkt van 1.500 schepen die in het gebied waren tot slechts 10 die onder verschillende vlaggen varen. Hun landen en de eigenaren van de schepen zijn gecontacteerd voor meer informatie, zei admiraal Leonardo Puntel, commandant van marine-operaties.

De Braziliaanse vice-president Hamilton Mourao zei woensdag dat de dader deze week kan worden geïdentificeerd. Een eerste rapport van oliebedrijf Petroleo Brasileiro SA, of Petrobras, gaf aan dat de monsters dezelfde eigenschappen hadden als Venezolaanse olie. De marine heeft ook een analyse uitgevoerd waaruit bleek dat de olie Venezolaans was.

Inmiddels heeft de Braziliaanse Federale Politie vandaag, vrijdag 1 november 2019, een mogelijke doorbraak aangekondigd in het onderzoek naar de oorzaken van het mysterieus olielek. De politie zei dat ze een schip onder Griekse vlag aan het onderzoeken waren, dat naar verluidt verantwoordelijk is voor de olielek, waarvan ze beweren dat het tussen 28 en 29 juli na een stop in Venezuela ongeveer 700 kilometer voor de Braziliaanse kust heeft plaatsgevonden.

In een verklaring zei de Federale Politie, dat ze huiszoekingsbevelen uitvoerden op adressen die gekoppeld waren aan een bedrijf met de Griekse nationaliteit. Braziliaanse autoriteiten zeiden, dat ze ook om internationale samenwerking, waaronder Interpol, hadden gevraagd om het schip, de bemanning en het bedrijf verder te onderzoeken.

De politie identificeerde de mogelijke oorsprong van de lekkage met behulp van oceanografische en geolocatiegegevens, waaruit bleek dat het Griekse schip het enige was dat het gebied tussen 28 en 29 juli doorkruiste. 'Het Griekse vlaggenschip dokte op 15 juli in Venezuela, verbleef drie dagen en voer over de Atlantische Oceaan naar Singapore, met alleen een stop in Zuid-Afrika. De onderzochte lekkage zou tijdens deze reis hebben plaatsgevonden', zei de politie in de verklaring. Los daarvan zei de marine van Brazilië, dat het schip onder Griekse vlag olie vervoerde van de San José-terminal in Venezuela.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten