dinsdag 26 november 2019

Alle verdachten 8 Decemberproces vrijdag 29 november voor de rechter

Rechter maakt waarschijnlijk datum bekend waarop uitspraak wordt gedaan


Alle verdachten in het 8 Decemberproces moeten vrijdag voor de rechter in Suriname verschijnen. De verwachting is dat de rechter dan de datum bekendmaakt waarop uitspraak wordt gedaan in de zaak waarin de president van Suriname, Desi Bouterse, hoofdverdachte is. Dit berichten persbureau ANP en Het Parool dinsdag 26 november 2019/

Er zijn ook 23 andere verdachten in de zaak. Iedereen wordt verdacht van betrokkenheid op de moord van vijftien politieke tegenstanders van het regime van Bouterse. Dat gebeurde op 8 en 9 december 1982. Sindsdien staan de moorden bekend als Decembermoorden.

Tijdens een zitting in juni vorig jaar eiste het Surinaamse Openbaar Ministerie twintig jaar gevangenisstraf tegen Bouterse. Volgens de aanklager is hij hoofdverantwoordelijk voor de martelingen en executies van de vijftien slachtoffers.

De laatste zitting in de zaak was op 29 oktober 2018. Sindsdien wachten alle betrokkenen op de uitspraak van de rechter.

Ieder jaar op 8 december organiseert het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname een herdenking in Amsterdam. Dan worden onder meer bloemen neergelegd bij het 8 Decembermonument bij de Mozes & Aaronkerk op het Waterlooplein. Na 37 jaar hopen nabestaanden nog steeds op gerechtigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten