dinsdag 26 november 2019

Peruaans Constitutionele Hof beveelt vrijlating van oppositieleidster Keiko Fujimori

(Bron foto: Twitter)
Fujimori, 44, sinds oktober 2018 vast in corruptiezaak inzake Odebrecht

 Beslissing geeft Keiko theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen juli 2021


Het Peruaanse Constitutionele Hof beval maandag 25 november 2019 de vrijlating van oppositieleidster Keiko Fujimori, na meer dan een jaar van voorlopige hechtenis. Fujimori, 44, wordt sinds oktober vorig jaar vastgehouden in afwachting van haar proces in een corruptiegeval in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. 

'De rechtbank heeft ermee ingestemd habeas corpus te accepteren', zei de president van de rechtbank Ernesto Blume en kondigde een uitspraak aan waartegen geen hoger beroep kan worden ingesteld. De wettelijke uitdrukking 'habeas corpus' verwijst naar het recht van een gevangene om voor een rechtbank te worden gebracht of vrijgelaten.


Blume maakte duidelijk, dat de uitspraak van het Constitutioneel Hof - door een stemming van vier rechters op drie - geen invloed had op de corruptiezaak tegen haar. Ze zou later in de week worden vrijgelaten nadat ze aan de wettelijke formaliteiten heeft voldaan.

Keiko Fujimori, de oudste dochter van de in ongenade gevallen voormalige president Alberto Fujimori (1990-2000), wordt ervan beschuldigd $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van Odebrecht te hebben ontvangen voor haar presidentiële campagne in 2011. Eens de populairste politicus van Peru, geeft de beslissing van maandag haar theoretisch de tijd om campagne te voeren voor presidentsverkiezingen in juli 2021.

Hoewel ze een sleutelfiguur blijft binnen haar rechtse Popular Force-partij, is haar populariteit dramatisch gedaald sinds het corruptieschandaal.  

'Er is gerechtigheid gedaan, een goddelijke gerechtigheid. God is geweldig!' zei haar Amerikaanse echtgenoot Mark Vito. Vito is de afgelopen 13 dagen in hongerstaking geweest buiten de gevangenis van zijn vrouw aan de rand van Lima om aan te dringen op haar vrijlating. 'Ik wil mijn vrouw uit de gevangenis zodat we naar huis kunnen gaan met mijn dochters', vertelde hij verslaggevers.


Tientallen aanhangers stroomden naar de vrouwengevangenis in de zuidelijke buitenwijk van Chorillos, waar ze Vito omhelsden en met hem baden. 'Gerechtigheid is gedaan. Keiko is een onschuldige vrouw. Haar man moest in hongerstaking gaan om haar vrij te krijgen', zei een huilende supporter Mabel Alcala.

Na een hoger beroep had het Hooggerechtshof de hechtenisperiode tot 18 maanden gehalveerd en haar vrijlating gereserveerd voor april. Officieren van Justitie hebben in totaal 11 mensen die banden hebben met Fujimori's partij beschuldigd van het runnen van een criminele organisatie om geld in te zamelen voor haar campagne in 2011. Odebrecht heeft toegegeven dat zij sinds 2004 minstens $ 29 miljoen aan steekpenningen aan Peruaanse functionarissen heeft betaald. Drie voormalige presidenten worden over Odebrecht onderzocht terwijl een vierde, Alan Garcia, in april zelfmoord pleegde nadat de politie in zijn huis arriveerde om hem te arresteren voor het witwassen van geld.


Gewoon bekend als Keiko door volgers en politieke rivalen, zal Fujimori uit de gevangenis komen in een heel ander politiek landschap dan dat ze iets meer dan een jaar geleden verliet.

(Suriname Mirror/20minutos/AFP/La Republica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten