dinsdag 26 november 2019

Nederlands verzoek aan China om Bouterse te arresteren zou loos alarm zijn

Ook niet te verwachten dat China positief op verzoek zou reageren

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)

Sinds zaterdag circuleert op social media een bericht, dat de Nederlandse autoriteiten China hebben gevraagd president Desi Bouterse te arresteren en uit te leveren om een in Nederland uitgesproken drugsvonnis van elf jaar uit te zitten. Er zouden volgens het bericht al mensen uit Nederland onderweg zijn naar Beijing om te assisteren bij de arrestatie en hem naar Nederland over te brengen. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 november 2019.

Bouterse vertrok gisteren na de Srefidensi-activiteiten in Moengo te hebben bijgewoond, aan het hoofd van een delegatie naar Beijing. Speciaal voor deze trip is een vliegtuig van de Turkse vliegmaatschappij Atlas Global gecharterd om het reguliere vliegschema van de SLM niet te ontregelen.

Tijdens vorige buitenlandse reizen vloog Bouterse met de SLM tenzij hij door een vliegtuig van het ontvangende land werd vervoerd.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie stelt niet op de hoogte te zijn van enig arrestatieverzoek van Nederland. Hij en Danielle Veira, directrice bureau Nationale Veiligheid, zeiden dat deze kwestie wel werd onderzocht.

Mocht er daadwerkelijk een arrestatieverzoek zijn gedaan, dan was het volgens een diplomaat ook niet te verwachten dat China daar positief op zou reageren, vooral omdat Bouterse op uitnodiging van de Chinese leider Xi Jinping is afgereisd.

Het staatsbezoek aan China duurt van 27 tot en met 30 november. In China zullen overeenkomsten over veiligheid, landbouw, handel en investering, technische en economische ondersteuning en people-to-people-uitwisseling worden afgehandeld.

Bouterse is van 2 tot en met 4 december op Cuba op uitnodiging van ambtgenoot Miguel Díaz-Canel. Ook op het eiland zullen er overeenkomsten worden getekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten