dinsdag 26 november 2019

DA'91 presenteert ‘Route op weg naar een nieuwe politiek’

(Bron foto: DA'91)
'Het vestigen van een nieuwe republiek is noodzakelijk'

DA'91 pleit voor fonds om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken


De politieke partij Democratisch Alternatief ‘91 (DA‘91) heeft gisteren haar nieuwe politieke agenda voor Suriname ‘Route op weg naar een nieuwe politiek’ gelanceerd tijdens een bijeenkomst in het partijcentrum. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 november 2019.

Volgens partijvoorzitster Angelic del Castilho is wat gebeurd is in de afgelopen 44 jaar een harde les van hoe het niet moet en is daaruit geleerd om nu te gaan voor een betere toekomst. Ze zegt, dat elke Surinamer verantwoordelijkheid draagt om bij de verkiezingen van 25 mei 2020 te komen tot een nieuwe toekomst en nieuwe politieke agenda.

'We worden nu nog geconfronteerd met puin, maar gaan dat opruimen en een nieuwe republiek stichten.' Ze sprak van een constante dreiging op de zwaar bevochten vrijheden en op de rechtsstaat, terwijl het politieke beleid een complete wanorde is en in alle facetten is vastgelopen. De verkiezingen kunnen volgens de voorzitter op twee manieren uitpakken. 'Of het wordt het verlossen van het volk van een regering die zich kenmerkt door verspilling, corruptie, onderdrukking en uiteindelijk vernietiging, of er wordt gekozen om dit onrecht te laten voortduren.'

Bij DA'91 wordt volgens haar de gewenste ommekeer gevoed door een nieuwe politieke agenda, waarin duidelijke thema's zijn opgenomen. 'Het vestigen van een nieuwe republiek is noodzakelijk, omdat er simpelweg geen vooruitgang, vernieuwing en verbetering gebouwd kan worden op puin.'

Volgens Del Castilho is de republiek die 44 jaar terug is gesticht verminkt en vernederd op 25 februari 1980 en besmeurd met bloed, zei ze doelend op de staatsgreep van het leger.

Enkele fundamentele zaken in het verkiezingsprogramma zijn het aanpassen van het kiessysteem. De partij wil een parlementair stelsel. Het buitenland beleid zal volledig worden omgegooid met voor Nederland een bijzondere plek, door de historische banden en het feit dat zoveel Surinamers er wonen en het land daarom rijk is aan Surinaamse diaspora. Suriname zal direct uit het Zuid-Amerikaanse blok Unasur moeten treden. De schuldpositie van het land zal moeten worden geherdefinieerd. Er moet wetgeving worden gemaakt voor het instellen van onafhankelijke instituten.

DA'91 ziet een wet Openbaarheid van Bestuur als essentieel. Om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken moet een fonds worden ingesteld. Corruptiebestrijding is prioriteit, waarbij de Anti-Corruptiewet in alle facetten effectief zal moeten werken. Het ambtenarenapparaat en het belastingsysteem moeten worden hervormd en productie zal gestimuleerd en gediversifieerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten