vrijdag 3 mei 2019

Waidoe (PL): 'Waarom heeft de Kustwacht gewacht op LVV om op te treden?'

'Chinese trawlers hadden vanaf moment dat visvergunning werd afgewezen, al uit ons land moeten vertrekken'


De Kustwacht Suriname heeft woensdagnacht een Chinese fabriekstrawler aan de ketting gelegd. Het betreft een van de zes trawlers die zich sinds november vorig jaar in Surinaamse wateren bevindt. William Waidoe, Pertjajah Luhur (PL)-parlementariër tevens lid van de vaste commissie Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in de Assemblee, juicht de actie van de Kustwacht toe, maar vraagt zich af waarom de Kustwacht zo lang heeft gewacht, aldus De West donderdag 2 mei 2019.

'We zijn een soevereine staat en hebben internationale verdragen getekend, waarom heeft de Kustwacht gewacht op LVV om op te treden?' Waidoe zegt zeer teleurgesteld te zijn in kolonel Jerry Slijngard. 'We zijn als land overgeleverd aan het machtscentrum.' Hij hekelt het feit dat er zolang is gewacht. 'Zo gevaarlijk is politiek geworden dat deskundigen niet uit verantwoordelijkheid kunnen handelen.'

Volgens Waidoe zijn wij diep gevallen in dit land en dat baart hem zorgen. 'Het was reeds bekend dat deze trawlers geen vergunning hebben. Ze zijn illegaal en mogen daarom niet in onze wateren vissen.' Waidoe vindt, dat de trawlers vanaf het moment dat een visvergunning werd afgewezen, al uit ons land moesten vertrekken. De president heeft twee weken geleden een onderhoud gehad met de visserijsector, waarbij hij aangaf er werk van te zullen maken dat er een verbod op hektrawlers komt. Niet veel later werden vissers geconfronteerd met de Chinese fabriekstrawlers, die tegen de afspraken in, ‘s avonds de rivier op gaan om te vissen.

De actie door de Kustwacht werd uitgevoerd in opdracht van de directeur van LVV, Deepak Jairam, nadat de Kustwacht officieel de informatie had gekregen dat er illegaal wordt gevist, aldus Slijngard tegenover Starnieuws. Volgens Slijngard wordt de zaak verder afgehandeld door de procureur-generaal, die een onderzoek zal laten instellen door de politie om na te gaan of er inderdaad sprake is van illegale visvangst. Welke sancties daarna getroffen zullen worden, is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten