vrijdag 3 mei 2019

Mathoera (VHP): 'De drugsmaffia heeft vrij spel en de regering kijkt willoos toe'

'Het zoveelste bewijs van het gedoog-drugsbeleid is het uitgebrande vliegtuigje in Brokopondo'


'Iedereen heeft het drugsprobleem onder de regering-Bouterse zien groeien. Van ongeveer 600 kilo in beslag genomen cocaïne in 2010 naar 2.300 kilo cocaïne in januari 2019, slechts bij een enkele inbeslagname. Duizenden kilo's cocaïne, gelinkt aan Suriname, die regelmatig buiten Suriname in beslag worden genomen, de inmiddels op onverklaarbare wijze gezonken eerste drugsduikboot, de betrokkenheid van buitenlanders, het grof geweld en de inbeslagneming van miljoenen euro's door Nederland. De drugsmaffia heeft vrij spel en de regering kijkt willoos toe. Het zoveelste bewijs van het gedoog-drugsbeleid is het uitgebrande vliegtuig in Brokopondo, waarvan de waarnemend korpschef heeft bevestigd dat het drugs moet hebben gebracht.'


Woorden van VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vandaag, vrijdag 3 mei 2019, op Starnieuws naar aanleiding van het uitgebrande drugsvliegtuigje dat dinsdag is aangetroffen aan de Afobakaweg.

Uit de begrotingen blijkt, dat de investeringen in justitiële instituten, een afnemende trend vertonen. In 2010 was het nog US$ 20 miljoen, terwijl het nu slechts US$ 1 miljoen bedraagt. 'Dit is een bewuste verzwakking van de instituten. Het opzeggen van het vertrouwen in de procureur-generaal en het aflossen van politieambtenaren uit lopende onderzoeken heeft de verzwakking alleen versterkt. Transnationale drugscriminelen zien deze zaken als open uitnodigingen. Een paar arrestaties hier en daar, houdt de drugsmaffia niet buiten de deur', benadrukt Mathoera, die politiecommissaris is geweest.

Criminelen gaan ongestoord hun gang en het probleem wordt alsmaar groter en ernstiger, ondanks noodkreten van verschillende zijde.

'Door de globalisering en de digitalisering van de wereld, is elk land kwetsbaar voor de gevolgen van transnationale criminaliteit. Beleidsmakers zouden zich moeten inzetten om de bewustwording te vergroten, de handhaving effectiever te maken en de instituten te versterken. In plaats hiervan heeft de regering een gedoog-beleid gevoerd in de afgelopen jaren. Een sterk integraal drugsbeleid is uitgebleven. Een harde repressieve aanpak van de drugshandel, een preventief beleid naar de jeugd en een curatief beleid naar gebruikers. Een beleid waar internationale partners niet verjaagd worden, maar omarmd. Dat zou een sterk signaal zijn naar de drugsmaffia. Een no nonsense signaal en niet het huidige labbekakkerig' beleid', voert de politica aan.

Suriname heeft alleen schade gehad van het gedoog-drugsbeleid. Veiligheid van Surinamers en het Surinaamse territoir zijn niet gewaarborgd.

Er is grote verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld, terwijl de ondermijning van instituten ernstig heeft geleden onder dit beleid. 'De schade zal nog groter worden, als bij internationale evaluaties blijkt, dat ons land onvoldoende voortgang heeft geboekt. Dan zullen sancties volgen, die negatieve consequenties kunnen hebben,voor onder andere het financieel verkeer, de handel en de internationale samenwerking. Hier is niemand bij gebaat', meent Mathoera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten