vrijdag 3 mei 2019

CBvS sluit nader onderzoek naar gang van zaken bij SPSB niet uit

'Contractloos leningen verstrekken zou in het algemeen niet kunnen zonder onderpand'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) sluit niet uit dat nader onderzoek wordt verricht naar de gang van zaken bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), zo schrijft de Ware Tijd vrijdag 3 mei 2019. Volgens klokkenluiders hebben talrijke personen, bedrijven en andere organisaties via de SPSB geld ontvangen en niet terugbetaald. Deze schulden zouden later uit de boeken van de bank zijn geschrapt. De middelen zouden komen van een werkrekening van het ministerie van Financiën. 

In een interview met het NII ontkent directeur Ginmardo Kromosoeto evenwel dat er sprake is van onregelmatigheden.

Volgens CBvS-governor Robert van Trikt zal nader moeten worden bekeken of staatsmiddelen zijn verstrekt zonder dat duidelijk is waarvoor. 'Contractloos leningen verstrekken, zou in het algemeen niet kunnen zonder onderpand', zegt Van Trikt.

Hij stelt verder, dat de continuïteit van de SPSB niet in het gedrang is. Bij deze bank doet de CBvS elk jaar een on-site inspectie.

De richting is, aldus de governor, 'juist dat bij giraliseren van de kasstroom de overheid overgaat naar financial inclusion'. Dit houdt in dat alle ministeries een eigen werkrekening krijgen. Dit dient bij de commerciële banken te gebeuren en niet bij de Centrale Bank.

Alle financiële instellingen die onder toezicht van de Centrale Bank staan moeten volgens de CBvS-governor stappen maken om te kunnen volden aan de government risk compliance. Het aansluiten van Suriname op de international financial reporting standards is volgens Van Trikt 'nu een must'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten