maandag 27 mei 2019

Premier Rhuggenaath, Curaçao, adviseert Isla-vakbonden banken enige coulance te vragen

In geval van massale afvloeiing werknemers Isla-raffinaderij 


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft de Isla-vakbonden geadviseerd de bankiersvereniging CBA een officieel schrijven te sturen, waarin de banken om enige coulance wordt gevraagd in het geval individuele werknemers van de raffinaderij in problemen komen bij afvloeiing van personeel. Of de brief intussen is uitgestuurd is nog niet bekend, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 mei 2019.

De Curaçao Bankers Association (CBA) heeft dit onderwerp binnen de vereniging zelf ook al besproken en volgens de premier staan de banken wel open voor tijdelijke tegemoetkoming in een scenario waarbij sprake is van (massa)ontslag.

'Heel gedetailleerd is er niet over gesproken, maar op hoofdlijnen is het punt al wel aan de orde geweest. Daarom heb ik de bonden aanbevolen een brief uit te sturen met de nodige gegevens, zodat de bankiersvereniging erover kan vergaderen.'

Het gaat erom, dat de ruim duizend werknemers die rechtstreeks voor Refineria Isla/PdVSA werken en auto- en andere leningen hebben en hypotheekfinanciering, in het geval van grootschalige afvloeiing waarschijnlijk niet aan hun financiële aflossingsverplichtingen kunnen doen; immers zij zijn hun baan en dus hun vaste inkomen kwijt. In zo’n geval kan de bank zich gedurende een bepaalde periode coulant opstellen, vergelijkbaar met de situatie op Sint Maarten na orkaan Irma in september 2017. De meeste lokale banken en financiële instellingen stemden in met een ‘grace period’, waarin individuele rekeninghouders tijdelijk vrijgesteld werden van afbetaling- en soms ook rentebetalingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten