maandag 27 mei 2019

15 Gevangenen gedood in oproer in een gevangenis in de staat Amazonas, Brazilië

'Sommige gevangenen werden gestoken met geslepen tandenborstels, anderen werden gewurgd'

(Bron foto: Twitter)

Clashes tussen gevangenen hebben zondag 25 mei 2019 het leven gekost van 15 gevangenen in een gevangenis in de staat Amazonas (Complexo Penitenciário Anísio Jobim) in het noorden van Brazilië, gelegen op ongeveer 28 kilometer van de hoofdstad Manaus.

De schermutselingen braken uit rond elf uur 's ochtends tijdens bezoekuren. gelegen op ongeveer 28 kilometer (17 mijl) van de hoofdstad Manaus. 'Het was een gevecht tussen de gevangenen Er waren nooit doden tijdens de bezoeken', vertelde kolonel Marcos Vinicius Almeida op een persconferentie.


Sommige gevangenen werden gestoken met geslepen tandenborstels, terwijl anderen werden gewurgd, zei Almeida, eraan toevoegend, dat er een onderzoek is ingesteld om de oorzaak van het gevecht te bepalen. Hij benadrukte, dat de autoriteiten binnen enkele minuten hadden gereageerd op het geweld op zondag en een mogelijk slechtere uitkomst konden voorkomen.



Dezelfde gevangenis was het toneel van een gevangenisopstand die bijna 20 uur duurde en 56 mensen in januari 2017 het leven kostte.

Brazilië heeft 's werelds derde grootste gevangenispopulatie, met 726.712 gevangenen vanaf juni 2016, volgens officiële statistieken. De bevolking is het dubbele van de capaciteit van de gevangenissen van de natie, waar in hetzelfde jaar naar schatting 368.049 gevangenen zaten.

Samen met overbevolking worden de gevangenissen van Brazilië geplaagd door bendegeweld, terwijl rellen en pogingen om te ontsnappen niet ongewoon zijn.


In september lieten zwaar bewapende mannen explosieven buiten de poort van een gevangenis in het noordoosten van Brazilië ontploffen en schoten vervolgens naar binnen, doodden een politieagent en  92 gevangenen ontsnapten, waarvan ongeveer de helft later werd gepakt.

In april jongstleden brak een gevecht in militaire stijl uit tussen bewakers en gevangenen, geholpen door externe medewerkers, waarbij 21 mensen omkwamen in een gevangenis in Belem, in de buurt van het Amazone-regenwoud. De aanvallers probeerden in dat geval een muur op te blazen om de potentiële ontsnapte gevangenen te helpen. Eén politieagent werd gedood naast 20 gevangenen en hun medestanders.

In januari 2017 moest de Braziliaanse politie een massale jacht lanceren nadat 184 gevangenen ontsnapten uit twee gevangenissen in de staat Amazonas na een gruwelijk 17-uur durende bloedbad tussen rivaliserende bendes die 56 gevangenen doodde, velen onthoofd.

De gevangenissen van Brazilië zijn de thuisbasis van de leiders van verschillende organisaties in drugshandel. Eerder dit jaar werd bij een golf van ongeveer 80 aanvallen op openbare gebouwen, banken, bussen en benzinestations de schuld gegeven aan nieuw aangekondigde maatregelen om de controle over gevangenissen te verscherpen.

(Suriname Mirror/AFP/OGlobo/CBN/Portal do Zacaria/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten