maandag 27 mei 2019

70.000 Families ontheemd door overstromingen in Paraguay

Waterstand van de Paraguay-rivier stijgt elke dag met een snelheid van 4-5 centimeter 

Regering mobiliseert strijdkrachten om ontheemden te helpen verhuizen naar opvangcentra


Zware overstromingen in Paraguay hebben 70.000 gezinnen ontheemd en dreigen de hoofdstad Asuncion de komende weken nog verder te overstromen, aldus het weerbureau van het land. 

De waterstanden in de Paraguay-rivier stijgen elke dag met een snelheid van 4-5 centimeter en liggen slechts 46 centimeter onder een 'ramp'-niveau, volgens officiële gegevens van de Dirección de Meteorología e Hidrología (DMH).


Het overschrijden van die drempel zou 'een zeer sterke impact hebben' vanwege het aantal bewoners van Asuncion die de overstromingsvlakte van de stad zijn binnengetrokken, zei DMH adjunct-directeur Nelson Perez zondag 26 mei 2019. De waterinfrastructuur van de stad was verstopt met vuilnis, dat de overstromingen verergerde, voegde Perez eraan toe.


Ongewoon zware stortbuien in mei, waaronder twee dagen die samen Asuncion's gemiddelde maandelijkse regenval overtroffen, hebben de overstroming verergerd, zei DMH meteoroloog Eduardo Mingo.

Ongeveer 40.000 mensen in Asuncion zijn al getroffen door de overstromingen. Nog eens 10.000 mensen zijn ontheemd geraakt in het zuidelijke stadje Pilar aan de Argentijnse grens.

De regering heeft de strijdkrachten gemobiliseerd om ontheemden te helpen verhuizen naar opvangcentra, maar honderden gezinnen hebben ervoor gekozen achter te blijven in hun ondergelopen huizen.

(Suriname Mirror/Phys.org/RCN Radio/La Nacion/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten